Metsäkoneurakointi

Logsetin kiltti jättiläinen vie näyttämön

Kun Logset 12H GTE Hybridi harvesteri saapuu metsän näyttämölle, jykevätkin puut antavat tilaa. Metsäkoneen lempinimi kiltti jättiläinen on peräisin sen ympäristöystävällisestä ja voimallisesta olemuksesta.

Suomessa valmistettu Logset 12H GTE Hybridi harvesteri edustaa metsäalan uusinta teknologiaa. Siinä on hybridijärjestelmä, jonka sähkömoottori antaa sopivasti vääntömomenttia harvesterin AGCO Power 7.4 l moottorille. Tähän mennessä hybridi harvestereita on myyty Ruotsiin ja Ranskaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Hybridijärjestelmä tarkoittaa lyhyesti sitä, että kone saa automaattisesti lisävoimaa sähkömoottorista silloin, kun se sitä eniten kaipaa. Sähkömoottorista lähtee heti maksimiteho, mikä on noin 520 hevosvoimaa ja vääntömomenttia 2 000 Nm, Gerhard Sjölander selittää.

Sjölander asustaa Ruotsissa. Hänelle toimitettiin yksi kiltti jättiläinen joulukuussa 2016 ja tähän mennessä he ovat tulleet hyvin toimeen keskenään. Sjölanderin hybridi harvesterissa on Logsetin harvesteripää TH75.

- Hybridijärjestelmän ansiosta dieselmoottoriin kohdistuva kuormitus on vähäisempää. Sen huomaa selkeiten siten, että olen käyttänyt noin 25­–30 % vähemmän dieselöljyä kuin aikaisemmin, Sjölander kertoo ja jatkaa:

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Hybridijärjestelmä latautuu silloin, kun harvesterin moottori käyttää vain vähän voimaa. Tietysti sama toimii päinvastoin, eli kun harvesteri käyttää enemmän voimaa, hybridijärjestelmä on apuna.

Jättiläisen puikoissa

Sjölander pystyy seuraamaan tietokoneen näytöltä milloin hybridijärjestelmä avittaa harvesterin moottoria. Näytön oikeassa yläreunassa on vihreä tolppa. Kun TH75 katkaisee puun, Sjölander näkee miten vihreä tolppa kutistuu hetkellisesti. Muutos vihreän tolpan koossa indikoi sitä, että moottori käyttää enemmän voimaa ja hybridijärjestelmä on aktiivinen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kun harvesteri sahaa puita, se käyttää sähkömoottorin lisävoimaa. Silloin voin oikeastaan kuulla koneen äänestä, että se suorittaa katkaisemisen ilman minkäänlaista rasitusta. Kaiken tarkoitushan on vähentää dieselöljyn käyttömäärää, mikä todella toimii, Sjölander kertoo.

Kiltti jättiläinen liikkuu pehmeästi kahdeksalla renkaalla, vaikka se painaa noin 24 500 kg. Rengaskoon 780/50-28,5 ansiosta koneen paino jakautuu suuremmalle alueelle, joten sillä voi ajaa myös pehmeässä maastossa.

Rohkeaa tuotekehitystä

Yhtiön pieni koko ei metsäkonevalmistaja Logsetia häirinnyt, kun se lähti kehittämään maailman tuottoisinta, suuriin hakkuisiin tarkoitettua Logset 12H GTE Hybridi harvesteria.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Halusimme lunastaa paikkamme metsäalan eturivistä. Meiltä löytyi inspiraatiota ja tahtoa tuoda hybriiditekniikka metsäalan koneisiin. Tavoitteemme oli viedä metsäala uudelle tasolle. Ensimmäisistä suunnitelmista valmiin koneen rakentamiseen meni noin kaksi vuotta. Nyt en voi sanoa muuta kuin, että olen todella ylpeä porukastamme, Logsetin viennin myyntijohtaja Pascal Réty

Hänen mukaansa uusimmasta innovaatiosta löytyy kaikki. Kone helpottaa metsämiesten työntekoa, sillä se on vakaa, luotettava ja sitä on mukava ohjata.

Kun hybridikone oli tuotu markkinoille, moni kyseli Rétyltä miksi Logset halusi panostaa hybridijärjestelmän kehittämiseen. Moni vaikutti jopa olevan sitä mieltä, ettei metsäala moista kehitystä kaivannut.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kukapa ei haluaisi säästää polttoainekuluissa, jos se kerran on mahdollista? Hybridijärjestelmän edut ovat moninkertaisia. Sehän reagoi työmäärään salamannopeasti. Nosturi saa lisävoimaa silloin kun se sitä kaipaa. Tämän jättiläisen hevosvoimat takaavat sen, että kone pystyy vaikeampiinkin tehtäviin, Réty päättää.