Metsäkoneurakointi

Australian ensimmäinen metsäkoneenkuljettaja: Antti Turpeinen Lieksasta

Antti Turpeinen lähti Lieksan kauppalasta Australiaan viisikymmentä vuotta sitten.

Martti Niemen ostettua ensimmäisen kuormatraktorinsa, moni yritti käyttää hydraulista nosturia, mutta siitä ei oikein tahtonut tulla tolkkua, kun kaikki olivat yhtä osaamattomia venttiilivipujen kanssa.

- Jostain olivat kuulleet, että olen käyttänyt hydraulista nosturia Suomessa. Soittivat ja kysyivät, että kiinnostaisiko. Lupasin tulla katsomaan ja siitä se alkoi, muistelee Antti Turpeinen uransa alkuaikoja. Näin Australian ensimmäinen metsäkone sai ensimmäisen metsäkoneenkuljettajan.

Antti oli vähän aikaisemmin loukannut kätensä pahasti moottorisahatöissä. Oikea käsi oli voimaton moottorisahahommiin, joten ammatinvaihto olisi ollut joka tapauksessa edessä. – Lieksassa olin lankomiehellä töissä, hänellä oli Hiab-nosturilla varustettu erilliskuormaaja, jota käytin. Lankomies ajoi ja minä lastasin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Lankomies oli Usko Koskimies ja tietääkseni hänen poikansa Hannu jatkaa isänsä yritystä. Hannu oli silloin pieni poika ja hyvin innostunut autoilusta, kertoo Antti eloisasti noin neljänkymmenen vuoden takaisista Suomi-kokemuksistaan. Antti ilahtuu kovasti, kun kerron Hannun pärjänneen hyvin puunkuormaajakilpailuissa ja jopa kerran voittaneen Suomen mestaruudenkin tuossa jalossa lajissa.

Antti Turpeinen lähti Lieksasta, kun se oli vielä kauppala. Tämä kauppalanimitys vilahtaa vieläkin hänen puheessaan. Lähtönsä jälkeen hän ei ole kotikonnuillaan käynyt, yhteydenpito koti-Suomeen on jäänyt lähinnä puhelinsoittoon äidille äitienpäivänä.

Antti viettää eläkepäiviään Marja-Leenan ja Martin tilavassa talossa. Terveys on huono, keuhkojen toimintakyky on hyvin heikko ja happipullo on välttämätön apuväline. - Ankara tupakanpoltto ja metsätyömaiden pöly ovat pilanneet keuhkoni, toteaa Antti tilanteestaan.

Antti ja Martti ovat hyvät kaverukset. Antti on tehnyt Martin yritykselle töitä yli kolmekymmentä vuotta ja viettää nyt eläkepäiviään Martin talossa (vuonna 2008).