Kuljetus

Uuden Multivanin sarjatuotanto alkoi Hannoverin modernisoidulla tehtaalla

Uuden Volkswagen Multivanin sarjatuotanto on alkanut. Se tarkoittaa myös, että Volkswagen Hyötyautojen Hannoverin tehtaalla valmistetaan ensimmäistä kertaa Multivanin ladattavaa hybridiversiota. Uuden voimalinjan lisäksi uusi Multivan on mukavampi, turvallisempi ja sisätiloiltaan innovatiivinen – ja se on silti sataprosenttisesti Multivan. Sarjatuotannon aloitus on virstanpylväs Volkswagen Hyötyautojen päätehtaan muutosprosessissa. Se ei kuitenkaan merkitse tehtaan uudistumisen päättymistä, vaan parhaillaan valmistaudutaan ensi vuonna alkavaan täyssähköisen ID.BUZZ -mallin tuotannon käynnistämiseen.

Tehtaan tuotanto jatkui normaalisti, samalla kun uuden Multivanin valmistus integroitiin tuotantoprosesseihin ja uusia tuotantolinjoja rakennettiin.

- Tehtävä oli meille kaikille Hannoverissa haastava, mutta se toteutettiin viimeistäkin yksityiskohtaa myöten, sanoo Volkswagen Hyötyautojen tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja Josef Baumert.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Koronaviruspandemian aiheuttamista haasteista ja joidenkin osien saatavuusongelmista huolimatta uuden Multivanin sarjatuotanto alkoi aikataulun mukaan.

- Tämä on osoitus hienosta tiimityöstä, josta voimme täällä Hannoverissa olla erittäin ylpeitä, Baumert jatkaa.

Tehokkaampi tuotanto

Tuotannon tehokkuutta lisätään edelleen laajentamalla automaatiota ja jalkauttamalla digitalisointistrategiaa tuotantoon järjestelmällisesti. Esimerkiksi korivalmistuksessa Transporter T6.1:n automatisointiaste on noin 77 % ja uuden Multivanin 93 %.

Yhdestä valvomosta voidaan samanaikaisesti seurata useampia työvaiheita. Kun tarvitaan osia tai huolto on ajankohtainen, tästä saadaan tieto hyvissä ajoin, jolloin vältetään turhat seisokit. Maalaamossa otettiin puolestaan käyttöön uusi pintamaalausjärjestelmä kaksi vuotta sitten ja nyt uudet Multivanit saavat täällä suositun kaksivärimaalauksensa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tuottavuuden järjestelmällinen parantaminen on investointi tulevaisuuteen, sanoo Baumert.

Automatisoidun logistiikan ansiosta osat saadaan kokoonpanoon tehokkaammin: itseohjautuvat kuljetusajoneuvot tuovat osat suoraan tehtaan varastoista kokoonpanolinjoille. Tulevaisuudessa Transporter T6.1, Multivan, ID.BUZZ ja ID.BUZZ Cargo -mallit valmistetaan vain kahdella päälinjalla.

- Tämä on erinomainen suoritus sekä suunnittelulta että logistiikalta, Baumert sanoo.

Koulutus- ja kehitysohjelmat työntekijöille

- Viemme työntekijät mukaamme tulevaisuuteen tehtaan muuttuessa, kertoo Saksan henkilöstöjohtaja Nassia Zdravkova. Tuotanto-osastolla järjestetään koulutuksia uusien mallien käynnistys- ja valmistusprosesseihin sekä erityisesti sähköiseen liikkumiseen liittyen. Tässä hyödynnetään esimerkiksi virtuaalikoulutuksia, joissa työntekijät voivat tutustua uusiin työnkulkuihin VR-lasien avulla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuotantoon syntyy myös uusia työpaikkoja jatkuvan digitalisaation ja automatisoinnin myötä. Näihin tehtäviin työntekijät valitaan kehittämisohjelman ja kohdennettujen kurssien kautta.

- Tällä hetkellä on käynnissä sisäinen koulutusohjelma data-analyytikoille. Näitä taitoja tarvitaan ajoneuvojen valmistuksessa lähitulevaisuudessa yhä enemmän. Kurssin osallistujille ei ole erityisiä IT-vaatimuksia, mutta heillä on oltava sopivat taidot näihin tehtäviin kouluttautumiseen, sanoo Zdravkova.

Change4Factory -tuotantostrategia ja kestävän kehityksen tehdas

Uuden Multivanin ladattavan hybridiversion sarjatuotannon aloitus on virstanpylväs Hannoverin tehtaan tuotannon sähköistämisessä. Vuodesta 2022 alkaen tehtaalla valmistetaan samaan aikaan kolmea ajoneuvoa, kolmelle eri alustalle ja kolmella eri voimalinjalla: Transporter T6.1, uusi Multivan ja täyssähköinen ID.BUZZ. Vuodesta 2025 lähtien Hannoverissa valmistetaan myös muita sähköisiä premium-malleja Volkswagen-konsernin brändeille.

- Näin meistä on tulossa yksi Volkswagen-konsernin moderneimmista tehtaista. Liitetty, digitaalinen ja pitkälle automatisoitu, kertoo Baumert.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Volkswagen Hyötyautojen tuotanto- ja logistiikkaosastoilla tuotantolaitosten muutosta hallinnoidaan aktiivisesti Change4Factory-tuotantostrategian avulla. Tehokkaan autovalmistuksen lisäksi strategian keskeinen osa on kestävä kehitys: visiona on tehdas, jolla ei ole negatiivisia ympäristövaikutuksia. Tämä edistää suoraan konsernin vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitetta.

- Tuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on keskeinen asia tavoitteen saavuttamisessa, sanoo Baumert.

Volkswagen Hyötyautojen ensimmäinen askel on tuotantoprosessin ympäristövaikutusten pienentäminen vuoteen 2025 mennessä 50 prosentilla vuoteen 2010 verrattuna. Tämän saavuttamiseksi tehtaalla on toteutettu satoja toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi, organisoitu resurssien käyttöä kestävämmin, vältetty jätteitä ja edistetty luonnon monimuotoisuutta.

- Kova työ tuottaa tulosta ja olemme hyvässä vauhdissa kohti kunnianhimoisia tavoitteitamme, Baumert toteaa.

Multivanin uusin sukupolvi

Uusi Multivan on ensimmäinen Hannoverissa valmistettava auto, joka perustuu modulaariseen MQB-alustaan. Samalla se on huikea harppaus: ladattava hybridi on ensimmäistä kertaa mukana voimalinjavalikoimassa. Lisäksi autossa on uudet kehittyneet käyttö- ja infotainment-järjestelmät sekä kuljettajaa avustavat järjestelmät. Uusi sisustuskonsepti tekee Multivanista entistä monipuolisemman.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

uuden Volkswagen Multivanin 160 kW:n (218 hv) ladattava hybridi mahdollistaa ajettaessa paikallisesti nollapäästöt ja pitkän toimintamatkan sekä pienen kokonaiskulutuksen. Hybridivoimalinjan lisäksi tarjolla on kaksi turbo-bensiinimoottoria (100 kW/136 hv ja 150 kW/204 hv) sekä vuoden 2022 alussa tuleva 110 kW/150 hv turbodiesel. Suomen maahantuontivalikoimaan tulee kuulumaan toistaiseksi vain ladattava hybridiversio.