Ajankohtaista

MTK ry: EU:n kestävän rahoituksen taksonomia on vahingollinen Suomen metsätaloudelle – Suomen tulee äänestää asetusta vastaan

EU haluaa osana vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal) määrittää luokittelun ja kriteerit sille, millaiset sijoitus- ja investointikohteet ovat kestäviä eritoten ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden näkökulmasta.

Kestävyyden raportointi metsäsektorilla koskee ennen kaikkea jalostavaa teollisuutta sen rahoituksen kautta. Kestävyyskriteerit tulevat kuitenkin vaikuttamaan myös metsänomistajiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kestävä rahoitus on periaatteena hyvä, mutta sen kriteerit eivät. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK näkee, että komission valmistelema taksonomia-asetus epäselvine, suomalaista metsänhoidon mallia ymmärtämättömine kriteereineen on vahingollinen metsätaloudellemme.
Asetus kriteereineen heikentää alan investointimahdollisuuksia sekä johtaa tarpeettoman byrokratian ja raportoinnin kasvuun.

Maatalouden ilmastokriteereistä odotetaan komission esitystä samalla kun komissio on valmistelemassa muita taksonomian ympäristökriteereitä. MTK näkee, että rahoitusmarkkinoille suunniteltu, lausuntokierroksella ollut kriteeristön laajentaminen voi vaarantaa koko maaseudun rahoitusta ja investointeja.