Puutavara-autoilu

Yli tuhannen kuorman tutkimus: Stora Enson puukuljetusten päästöt vähenivät HCT-rekalla

Kari Malmstedt Oy:n HCT-ajoneuvoyhdistelmä otettiin käyttöön Stora Enson puukuljetuksissa vuonna 2018.

Stora Enso ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat kahden eri puutavara-autoyhdistelmän polttoainetehokkuutta puolentoista vuoden ajan. Isompia puukuormia kuljettava HCT-rekka on tutkimuksen mukaan oiva vaihtoehto polttoaineenkulutuksen pienentämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Stora Enson puukuljetuksissa HCT:n avulla voisi säästää vuosittain noin 250 000 litraa polttoainetta.

Tutkimuksessa vertailtiin enonkoskelaisen Kari Malmstedt Oy:n kahta ajoneuvoyhdistelmää: 92-tonnista HCT-rekkaa (high capacity transport) sekä hieman tavallisempaa 76-tonnista rekkaa. Tutkimuksen mukaan HCT-ajoneuvoyhdistelmä oli polttoainetehokkuudessa yli kymmenen prosenttia parempi kuin 76-tonninen.

– Tulokset osoittavat, että HCT-ajoneuvoyhdistelmällä voidaan säästää merkittävästi polttoainetta ja siten vähentää päästöjä, mikä pienentää hiilijalanjälkeä. Kari Malmstedtin HCT-rekka on vastuullisuustyötä konkreettisimmillaan, sanoo operaatiojohtaja Lauri Kuusisto Stora Enson Suomen puunhankinnasta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Raskaan liikenteen polttoainetaloudessa käytetään usein mittaria, jossa polttoaineenkulutus suhteutetaan kuljetettuihin tonneihin ja ajettuihin kilometreihin. Tällöin puhutaan tonnikilometreistä. 92-tonnisen ajoneuvoyhdistelmän kulutus oli kuormattuna 10–12 millilitraa tonnikilometrillä, kun 76-tonninen yhdistelmä kulutti 12–13 millilitraa tonnikilometrillä.

Tutkimustulos saatiin 100–300 kilometrin ajomatkoilla. Tutkimuksessa seurattiin yli tuhannen kuorman kuljetusta, kaikkina vuodenaikoina, niin kuitupuu- kuin tukkikuormia.

HCT on tavallista pidempi puutavararekka

HCT-ajoneuvoyhdistelmä on 32 metriä pitkä, kun normaalisti puutavararekat ovat maksimissaan 25 metriä pitkiä. HCT-yhdistelmä tarvitsee liikennöintiin Traficomin poikkeusluvan ja sillä saa ajaa vain tietyillä, ennalta sovituilla reiteillä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kari Malmstedtin HCT-rekka liikennöi Stora Enson Itä-Suomen tehtaille kahdella reitillä: Savonlinna–Imatra–Joutseno–Kouvola–Mikkeli–Juva–Varkaus sekä Savonlinna–Kitee–Värtsilä–Uimaharju.

Stora Enson puukuljetuksissa HCT-rekka kuljettaa puuta välivarastopaikoilta eli terminaaleilta tehtaalle. Yhdistelmää voi ajaa myös tavallisena 76-tonnisena rekkana ilman viimeistä perävaunua.

– HCT:llä kuljetetaan puuta isoilla teillä. Metsäautoteiden varrella tarvitaan pienikokoisempaa 76-tonnista ajoneuvoyhdistelmää, joka voi kuljettaa puut joko terminaaliin tai sitten tehtaalle asti, kuljetusyrittäjä Kari Malmstedt sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Jos kaikki Stora Enson puukuljetukset terminaalien ja tehtaiden välillä voitaisiin siirtää tavalliselta rekalta HCT:n kyytiin, vuodessa säästyisi noin 250 000 litraa polttoainetta. Se on luku, joka osoittaa HCT-ajoneuvoyhdistelmän verrattomat hyödyt niin kustannusten kuin ympäristön kannalta, Stora Enson Lauri Kuusisto sanoo.

Puutavara-autojen lisäksi Stora Enson puuta kuljetetaan junilla ja laivoilla.