Puutavara-autoilu

Puukuljetusten 104 tonnin jätti säästää euroja ja luontoa

Euroopan suurin puutavara-ajoneuvoyhdistelmä on aloittanut kuljetukset Lapissa. Ketosen Kuljetuksen 104-tonninen jätti kuljettaa Metsähallituksen puuta Inarista Rovaniemelle.

Ketosen Kuljetus Oy:n kokeilulupa on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka. Suurten hyötykuormien HCT (High Capacity Transport) -yhdistelmillä voidaan kuljettaa aiempaa suurempia määriä puuta kerralla. Suuren hyötykuorman ansiosta kuljetuskustannukset pienenevät. Metsähallitukselle 104-tonnisen kaltaisilla yhdistelmillä on suora vaikutus metsätalouden kannattavuuteen Pohjois-Suomessa

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vetoautona toimii Scania 730. Perävaunut ovat Jykin valmistamia.

4-akselisen rekanvetäjän perään tulee 4-akselinen puoliperävaunu ja tämän perään 5-akselinen varsinainen perävaunu. Käyttöön tulee kaksi yhdistelmää, joiden perässä on kahdet perävaunut. Lisäksi tarvitaan metsäpään auto nostureineen. Kun autolla viedään kuormaa kohti Rovaniemeä, toista perävaunuparia lastataan pohjoisessa. Varsinainen 5-akselinen perävaunu soveltuu metsäpään auton perään. Näin vaihtopaikalla tarvitsee kuormata vain puoliperävaunut.

Vetoauton ja puoliperävaunun viimeiset akselit ovat ykköspyöräisiä ja kääntyviä. Vetokyvyn varmistamiseksi vetoauton pyörät ovat nastoitettu, telillä on ketjunheittimet. Lisäksi ovat hiekoittimet ja normaalit ketjut. Saariselän Magneettimäkikin, jossa on 2,2 kilometrin matkalla nousua 110 metriä, on selvitetty hyvin. Aika näyttää miten yhdistelmä käyttäytyy vaikeissa talvikeleissä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Perävaunussa on jatkoaisa.

Perävaunujen jarrut ovat sähkötoimiset, joten jarrutettaessa yhdistelmä pysyy suorassa, koska kaikki pyörät jarruttavat samanaikaisesti. Yhdistelmässä on kolme videokameraa: eteen taakse ja sivulle. Lisäksi rekassa on gps-paikannin. Näillä varusteilla seurataan autoilijoiden ohituksia ja jonojen muodostumista. Samalla seurataan perävaunujen huojuntaa mutkissa ja montuissa.

- Jätin kaltaiset yhdistelmät hoitavat tulevaisuudessa pitkien matkojen kuljetukset erityisesti siellä, missä junakuljetus ei ole mahdollista, visioi Metsähallituksen kehittämisasiantuntija Ari Siekkinen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Puun kuljetusolosuhteet Lapissa ovat haasteelliset muun muassa pitkien välimatkojen vuoksi. Tehokkuutta pitää nostaa, jos meinataan pysyä leivän syrjässä kiinni, arvioi myös Risto Ketonen.

Yhdistelmässä on kolme videokameraa, edessä, takana ja sivulla. Näiden ja gps-laitteiden avulla tutkitaan ohituksia ja jonojen muodostumisia.

HCT-kuljetukset säästävät myös ympäristöä pienenevien päästöjen muodossa. Lisäksi liikenneturvallisuus paranee, koska hyötykuormien kasvaessa puurekkoja liikkuu teillä vähemmän. Paljon kysymyksiä aiheuttanut tierasitus ei kasva, vaan mahdollisesti jopa vähenee. Edellä mainittuja asioita selvitetään kokeilulupaan liittyvissä tutkimuksissa, joita tekevät Metsäteho, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Nokian Tyres.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

P&A Trans Oy:n 5-akselisen vetoauton perään on laitettu 5-akselinen perävaunu. Toiveissa on saada 84 tonnin kokonaispaino. Erikoislupa on vetämässä. Tämä yhdistelmä on noin viisi tonnia kevyempi kuin 104 tonnin jätti. Mutta ylivoimainen etu on se, että tällä pystyy hakemaan kuorman suoraan pinolta. Lue lisää tästä yhdistelmästä klikkaamalla kuvaa.