Puutavara-autoilu

Moilaspojat Oy: 90 tonnin yhdistelmä puunkuljetukseen

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on myöntänyt 26.03.2018 Utajärveläiselle Kuljetusliike Moilaspojat Oy:lle poikkeusluvan suuren hyötykuorman rekkojen käyttökokeiluun. Kokeiluyhdistelmä on aloittanut liikennöinnin.

Käyttökokeilun yhdistelmät 90 ja 84 tonnia

Luvan ajoneuvoyhdistelmä koostuu kahdesta rakenteesta. Viisiakselinen vetoauto yhdistettynä kuusiakseliseen perävaunuun muodostaa 90 tonnisen n. 27 metriä pitkän kokeiluyhdistelmän.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sama vetoauto yhdistettynä viisiakseliseen perävaunuun muodostaa 84 tonnisen kokeiluyhdistelmän, joka on pituudeltaan nykyisen asetuksen mukainen eli enintään 25,25 metriä pitkä. Samalla vetoautolla voidaan muodostaa myös 76-tonnin ajoneuvoyhdistelmä.

Toimintamallissa kokeiluyhdistelmä lastataan hyväksyttyjen reittien varrelta terminaaleissa ja sen pääsääntöisiä toimituspaikkoja ovat tuotantolaitokset Oulussa ja Kemissä.

Kokeilun tavoite

Kokeiluprojektissa selvitetään, voidaanko tällä toimintamallilla ja kokeilun ajoneuvoyhdistelmillä hoitaa puutavaran kuljetukset entistä tehokkaammin ja säästää samalla ympäristöä, kustannuksia ja energiaa.

Käyttökokeilusta saatavaa tietoa keräävät, analysoivat ja raportoivat mm. Metsäteho ja Oulun Yliopisto.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käyttökokeilun tuloksena voidaan päättää, soveltuuko ratkaisu laajemminkin tieliikenteeseen hyväksyttäväksi.