Metsäteollisuus

Ammattiliitto Pro asettaa ylityökiellon UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöille

Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityökiellosta UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöitä koskien. Ylityökielto koskee kaikkia toimihenkilöitä ja alkaa 22.1.2022 kello 06.00. Ylityökielto on voimassa toistaiseksi ja sen aikana tehdään töitä enintään säännöllisen työajan verran.

- UPM ei ole tullut vastaan toimihenkilöiden kohtuullisissa vaatimuksissa, joilla turvataan toimihenkilöstön palkkaus ja työehdot, siksi meidän on ryhdyttävä ylityökieltoon, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

UPM:n ja Ammattiliitto Pro ry:n välisissä keskusteluissa ei ole saatu minkäänlaista vakuutta toimihenkilöiden vuosittaisesta työajasta eikä ansioiden säilymisestä tai kehittymisestä. UPM on kiistänyt työehtosopimuksiin liittyvän jälkivaikutuksen, jonka mukaan vanhan voimassaolleen työehtosopimuksen sääntöjä on noudatettava, kunnes uudesta sopimuksesta sovitaan.

- UPM kieltäytyy yhteistyöstä ja siitä hinnan maksaa viime kädessä työntekijät, joiden työehtoja UMP uhkaa heikentää merkittävästi. UPM:n sanelupolitiikka näyttäytyy vastuuttomana uhkapelinä ja panoksena on työntekijöiden palkat, työehdot ja hyvinvointi, Malinen sanoo.

Ylityökiellolla peräänkuulutetaan vastuunkantoa

UPM on esittänyt myös sellaisia työaikajärjestelyjä, kuten jaksotyöajan käyttöönottoa, jotka eivät ole työaikalain tai työehtosopimuksen mukaan mahdollisia. Luottamushenkilöitä ei myöskään ole kuultu työaikajärjestelyihin liittyen asianmukaisella tavalla. Toimivan työaikajärjestelmän käyttöönotto onnistuisi työehtosopimuksella, johon UPM on jääräpäisesti sanonut ei Ammattiliitto Prolle ja muille palkansaajaliitoille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

UPM ei ole myöskään ollut halukas sopimaan toimihenkilöiden sopimukseen perustuvasta luottamusmiesjärjestelmästä. Toimiva luottamusmiesjärjestelmä varmistaa sellaiset paikalliset sopimukset, jotka ovat sekä yhtiön että toimihenkilöiden näkökulmasta toimivia.

- Ylityökiellolla painostetaan UPM:ää hakemaan aidosti kompromissia neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi. Tässä on kyse ihmisten työoloista ja palkoista, toivomme UPM:ltä parempaa vastuunkantoa, Malinen toteaa.

Myös Paperiliitto on ilmoittanut lakon jatkumisesta. Paperiliiton lakon aikana toimihenkilöiden on pidättäydyttävä omissa työtehtävissään.