Kuljetus

Volkswagenin täyssähköautojen lataus kehittyy yhä helpommaksi ja ekologisemmaksi

Volkswagen latausinfrastruktuuri

Volkswagen on ensimmäinen volyymivalmistaja, joka tarjoaa asiakkailleen saumattomasti toimivan täyssähköautojen latausekosysteemin. We Charge -latauspalvelua kehitetään askel kerrallaan suorituskyvyn, käyttömukavuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi. Tämä merkitsee uusia latausratkaisuja sekä kotiin että liikenteeseen, uusia toimintoja ID.-malleihin ja pian myös kaksisuuntaista latausta.

- Latausinfrastruktuuria on parannettava kautta linjan, jotta siirtymää sähköiseen liikenteeseen voitaisiin nopeuttaa. Lataamisesta on tehtävä yksinkertaisempaa ja se on pystyttävä sovittamaan helpommin ihmisten arkeen. ID.-mallien uusien ohjelmistojen sekä kytke ja lataa (Plug & Charge) -tyyppisten ratkaisujen kautta Volkswagenin rooli näiden tavoitteiden saavuttamisessa on merkittävä, sanoo ID.Digitalin ja Volkswagenin sähköisen liikkumisen myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Silke Bagschik.

Kyse ei ole vain autoista. - Tavoitteemme on varmistaa, että täyssähköauto voi olla asiakkaan ykkösauto – ilman kompromisseja. Siksi rakennamme kokonaista latausekosysteemiä, johon kuuluu sekä kotilataus ja tien päällä tarvittavan pikalatausinfrastruktuurin nopea laajentaminen että asiantunteva neuvonta, yhtenäiset lataustariffit ja oikeat kalustoratkaisut yritysasiakkaille, sanoo Volkswagenin lataus- ja energialiiketoiminnasta sekä Elli-kotilatausasemista vastaava Elke Temme.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Temmen mukaan Volkswagenin strateginen tavoite on myös täyssähköautojen akkujen käyttäminen joustavina ja liikkuvina energiavarastoina. - Energian varastointi on välttämätöntä uusiutuvien energianlähteiden osuuden lisäämiseksi, mutta asiakkaille se mahdollistaa myös huomattavasti edullisemman lataamisen. Lisäksi he voivat syöttää sähköä myös julkiseen verkkoon, Temme sanoo.

Seuraava taso: älykäs ja kaksisuuntainen lataus (BiDi-charging). Älykäs kotilataus edellyttää kodin energianhallintajärjestelmää (HEMS = Home Energy Management System). Järjestelmä tunnistaa kodin energiantarpeen ja porrastaa ja hallitsee latausta automaattisesti. Merkittävä etu on, että aurinkosähköjärjestelmien omistajat voivat entistäkin helpommin käyttää lataamiseen itse tuotettua aurinkoenergiaa.

Lisäksi älykkäät sähkötariffit ja algoritmit mahdollistavat auton lataamisen silloin, kun tarjolla on paljon uusiutuvaa energiaa. Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, ettei tuulivoimaloita tarvitse sulkea siksi, että energiaa tuotetaan enemmän kuin sitä tarvitaan. Pelkästään Saksassa vuonna 2019 jäi käyttämättä 6 500 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa, mikä riittäisi täyttämään 2,7 miljoonan sähköauton vuotuisen energiantarpeen.

Potentiaali on vielä suurempi, kun käyttöön otetaan myös kaksisuuntainen lataus. Volkswagen on ottamassa käyttöön uraauurtavaa teknologiaa, jonka avulla täyssähköautot voivat syöttää ylimääräistä energiaa asiakkaan kotiverkkoon (vehicle-to-home) ja tulevaisuudessa ID.-malleja voidaan käyttää myös sähköverkon vakauttamiseksi (V2G = Vehicle 2 Grid). Tulevaisuudessa tämä ominaisuus on kaikissa 77 kWh:n akulla varustetuissa ID.-malleissa. Jo toimitettuihin autoihin ominaisuus tulee käyttöön vaiheittain verkon yli tapahtuvalla päivityksellä. Kaksisuuntainen lataus on mahdollista vain yhteensopivien DC- eli tasavirtalatureiden kanssa.

Tukea uusiutuvan energian tuotannon laajentamiseen. Ensimmäisenä autonvalmistajana Volkswagen tukee uusiutuvien energialähteiden käytön laajentamista Euroopassa. Tavoitteena on myös tuottaa ja syöttää uusista tuuli- ja aurinkovoimaloista verkkoon vastaava määrä sähköä, jonka ID.-malliperheen autot tarvitsevat käytössä ja jota asiakkaat eivät vielä lataa vihreänä sähkönä. Vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus rakentaa noin 20 uutta laitosta, jotka tuottavat vuosittain noin seitsemän terawattituntia lisää vihreää sähköä. Tämä vastaa yli 300 uutta tuuliturbiinia. Volkswagen investoi tähän noin 40 miljoonaa euroa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Volkswagen-brändin strateginen tavoite. Hiilestä irtautumisen Way to ZERO -ohjelman ytimessä on ACCELERATE-brändistrategian mukaisen sähköisen liikkumisen kampanjan vauhdittaminen. Volkswagen aikoo olla ilmastoneutraali viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Euroopassa välitavoitteena on vähentää ajoneuvokohtaisia hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä 40 prosentilla vuoden 2018 tasosta. Tavoitteena on myös tehdä koko valmistusprosessista, toimitusketjuista ja täyssähköautojen käytöstä ilmastoneutraalia. Tätä tukee myös täyssähköautojen vanhojen suurjänniteakkujen systemaattinen kierrätys.

Tavoitteena on myös uuden ajoneuvokannan täydellinen sähköistäminen. Suunnitelman mukaan vuoteen 2030 mennessä vähintään 70 prosenttia Volkswagenin myynnistä Euroopassa tulee täyssähköautoista. Tavoitteidensa saavuttamiseksi Volkswagen lanseeraa markkinoille vähintään yhden uuden täyssähköautomallin joka vuosi.