Kuljetus

Vantaan Kivistöön uusi kaasutankkausasema vastaamaan kasvavaan liikennekaasun kysyntään

Gasum kaasutankkausasema
Kuva: Gasum

Energiayhtiö Gasum rakentaa Vantaan Kivistöön Hämeenlinnanväylän varrelle liikennekaasun tankkausaseman, joka palvelee kaikkia kaasua käyttäviä ajoneuvosegmenttejä. Tankkausaseman rakennustyöt alkavat huhtikuussa ja sen arvioidaan avautuvan loppukesällä 2022.

Kaasukäyttöisten kuorma-autojen määrä kasvaa jatkuvasti. Kysynnän kasvu on erityisen voimakasta pääkaupunkiseudulla. Vastatakseen kasvavaan kysyntään, Gasum vahvistaa pääkaupunkiseudun tankkausasemaverkostoa rakentamalla tankkausaseman Hämeenlinnanväylän (E12) varrelle Vantaan Kivistöön. Asema sijaitsee keskeisellä paikalla ja on helposti saavutettavissa logistiikan pääreiteiltä. Raskaan liikenteen ajoneuvojen lisäksi asema palvelee myös henkilöautoasiakkaita.

- K-ryhmän ja siihen kuuluvan Onnisen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Vähennämme päästöjä systemaattisesti siten, että oma toimintamme ja kuljetukset ovat päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä. Biokaasun käyttö Onnisen kuljetuksissa on askel kohti tavoitteen saavuttamista. Kivistöön rakennettava asema sijaitsee toimintojemme kannalta hyvällä paikalla ja on erinomainen lisäys biokaasun tankkausasemaverkostoon, kertoo Simo Halkosaari, Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan Suomen logistiikkajohtaja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vantaan Kivistön tankkausasemalta on mahdollista tankata sekä nesteytettyä että paineistettua liikennekaasua. Asema palvelee kaikkia kaasua käyttäviä ajoneuvosegmenttejä henkilöautoista jakeluliikenteeseen ja keskiraskaasta kalustosta pitkän matkan runkoliikenteeseen. Asemalle tulee kaksi nesteytetyn kaasun jakelupistettä, yksi henkilöautoille suunnattu paineistetun kaasun jakelupiste sekä yksi raskaalle liikenteelle suunnattu paineistetun kaasun jakelupiste.

- Biokaasu on laajasti tunnustettu ratkaisu liikenteen päästöjen tehokkaaksi vähentämiseksi. Uusiutuvalla biokaasulla voidaan saavuttaa jopa 90 päästövähenemä verrattuna fossiilisiin vaihtoehtoihin ja sen hyödyntäminen liikenteen käyttövoimana on hieno esimerkki toimivasta kiertotaloudesta. Laajenevan tankkausasemaverkoston myötä tämä erinomainen vaihtoehto on yhä useamman yrityksen ja kuluttajan saatavilla. Kuluvan vuoden aikana avaamme yhteensä neljä uutta nesteytettyä biokaasua jakelevaa asemaa eripuolille Suomea, tämä on huima kasvu lyhyessä ajassa, kertoo liikenneyksikön Suomen maajohtaja Olli Paasio.

Vantaan Kivistön aseman ohella Gasum on avannut vuonna 2022 tankkausasemat Hämeenlinnaan ja Kotkaan. Lisäksi rakennustyöt ovat käynnissä tankkausasemien avaamiseksi Pirkkalaan ja Sipooseen. Yhtiöllä on Pohjoismaissa noin sata kaasutankkausasemaa, joista yli 30 asemaa jakelee nesteytettyä kaasua Pohjoismaissa palvellen raskasta runkoliikennettä. Paineistetun kaasun tankkausasemat tarjoavat ratkaisun raskaammalle jakeluliikenteelle, busseille, jäteautoille sekä henkilöautoille. Gasum tuottaa biokaasua 17 laitoksessaan Suomessa ja Ruotsissa sekä hankkii sitä pohjoismaisilta ja eurooppalaisilta kumppaneiltaan. Yhtiö on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista. Gasum tuo vuoteen 2024 mennessä Pohjoismaiden markkinoille 4 TWh biokaasua.

Uusi kaaasutankkausasema tulee sijaitsemaan osoitteessa Vantaakoskentie 60, Vantaa.

EU:n väylä- ja liikennehankkeiden Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility) -hanke on tukenut LNG-tankkausaseman rakentamista Vantaan Kivistöön.