Ajankohtaista

Nokian Renkaat aloittaa hallitun vetäytymisen Venäjältä

Nokian Renkaat

Nokian Renkaiden hallitus on 28.6.2022 päättänyt aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä. Ukrainan sodasta ja siitä seuranneista, kiristyneistä pakotteista johtuen Nokian Renkaat Oyj:llä ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä. Yhtiö käynnistää valmistelut välittömästi ja aloittaa eri vetäytymisvaihtoehtojen arvioimisen. Prosessi tehdään paikallinen henkilöstö ja lainsäädäntö huomioiden.

Osana prosessia Nokian Renkaat kirjaa vuoden 2022 toisella neljänneksellä ei-IFRS-rajauksina noin 300 miljoonaa euroa arvonalentumisia Venäjän varoihin liittyen. Nokian Renkaiden omistusten kokonaisarvo (netto) Venäjällä ja Valko-Venäjällä oli, edellä mainitut arvonalentumiset huomioiden, noin 400 miljoonaa euroa toukokuun 2022 lopussa.

- Viime kuukausien aikana olemme todistaneet järkyttäviä tapahtumia Ukrainassa. Olemme seuranneet tilannetta raskain mielin ja yhdessä koko kansainvälisen yhteisön kanssa yksiselitteisesti tuomitsemme sodan, joka on aiheuttanut mittaamatonta kärsimystä niin monelle, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Lyhyellä aikavälillä olemme keskittyneet mukauttamaan toimintaamme nopeasti muuttuvaan ja erittäin epävarmaan toimintaympäristöön sekä säilyttämään Venäjän toiminnot omassa hallinnassamme.

- Pohdittuamme asiaa huolellisesti ja punnittuamme eri vaihtoehtoja olemme päättäneet jatkaa Nokian Renkaiden kehittämistä ilman Venäjää ja keskittyä kasvumahdollisuuksiin muilla ydinmarkkinoillamme. Päätös ei ollut helppo ottaen huomioon, että meillä on maassa yli 1 600 työntekijää, joiden osaamista arvostamme suuresti, sekä monia pitkäaikaisia asiakas- ja toimittajasuhteita, joita olemme rakentaneet 17 viime vuoden aikana, Moisio jatkaa.

Asiakastoimitusten turvaamiseksi Nokian Renkaat on jatkanut kapasiteetin nostamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillaan ja on päättänyt investoida täysin uuteen valmistuskapasiteettiin Euroopassa. Nokian Renkaat ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna lopettaneensa investoinnit Venäjän tehtaaseen ja siirtävänsä tiettyjen avaintuoteperheiden tuotantoa Venäjältä muille tehtailleen.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2021 noin 80 % Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä, ja liiketoiminta-alue Venäjä & Aasia muodosti noin 20 % Nokian Renkaiden liikevaihdosta.

28. kesäkuuta lähtien Andrey Pantyukhov, joka on vastannut Nokian Renkaiden liiketoiminta-alueesta Venäjä & Aasia, ei ole enää Nokian Renkaiden johtoryhmän jäsen.