Ajankohtaista

Nokian Renkaat Oyj Osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2024

Nokian Renkaat julkaisi alkuvuoden osavuosikatsauksensa 29.4.2024. Toimitusjohtaja Jukka Moision mukaan markkinaa painoi taloudellinen epävarmuus, poliittiset lakot aiheuttivat lisähaittaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Tammi−maaliskuu 2024

  • Liikevaihto oli 236,6 milj. euroa (tammi–maaliskuu 2023: 236,4). Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto nousi 1,4 %.
  • Segmentit yhteensä liikevoitto oli -15,1 milj. euroa (-14,1). Liikevoitto oli -26,2 milj. euroa (-18,8). Ei-IFRS-rajaukset olivat -11,1 milj. euroa (-4,7).
  • Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat vuosineljänneksen aikana negatiivisia vaikutuksia, jotka johtivat tuotannon menetyksiin, toimitusten viivästymisiin sekä logistiikkakustannusten nousuun.
  • Osakekohtainen tulos oli -0,18 euroa (-2,59).
  • Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat -87,3 milj. euroa (-57,6).
  • Maaliskuussa Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio ilmoitti Nokian Renkaiden hallitukselle aikomuksestaan siirtyä yhtiöstä eläkkeelle vuoden 2024 aikana. Hallitus on aloittanut hänen seuraajansa etsinnän.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio:

Jukka Moisio

- Ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevaihto ja segmentit yhteensä liikevoitto olivat viime vuoden tasolla. Auto- ja rengasmarkkina on edelleen haastava taloudellisen epävarmuuden ja alhaisen kuluttajaluottamuksen takia. Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat lisähaittaa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lakkojen takia helmi–huhtikuussa menetimme yhteensä noin kolmen viikon tuotannon Henkilöautonrenkaissa ja yhden viikon tuotannon Raskaissa Renkaissa. Poliittisten lakkojen ja Punaisenmeren kriisin negatiivinen taloudellinen vaikutus käyttökatteeseen on noin 20 miljoonaa euroa, josta yli puolet kohdistuu ensimmäiselle neljännekselle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Näistä haasteista huolimatta jatkamme uuden Nokian Renkaiden rakentamista suunnitelmiemme mukaisesti. Yhtiöllämme on vuonna 2024 edessä tärkeitä ja mielenkiintoisia merkkipaaluja, esimerkiksi Nokian Renkaiden luoma innovaatio, talvirengas, juhlii 90-vuotista taivaltaan. Uusi ja maailman ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas Romaniassa aloittaa tuotannon, Yhdysvaltain-tehtaan investointivaihe päättyy, ja tuomme markkinoille uusia innovatiivisia tuotteita.

Vastuullisuudessa etenemme vakain askelin. Neljänneksen aikana saimme CDP:ltä arvosanan A- toimistamme kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen liittyvien riskien hillitsemiseksi. Arvosanat A ja A- kertovat, että organisaatio on toimissaan johtavaa tasoa. Helmikuussa kerroimme myös tehneemme pitkäaikaisen ostosopimuksen kierrätysnoesta rengaskierrätysyhteisyrityksen kanssa. Sopimus auttaa Nokian Renkaita saavuttamaan yhden keskeisen vastuullisuustavoitteensa eli lisäämään kierrätettyjen ja uusiutuvien raaka-aineiden osuutta renkaissa 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Renkaiden sisäänmyynnin odotetaan kasvavan vuonna 2024. Kapasiteetin kasvun ja kilpailukykyisen tuotevalikoimamme ansiosta olemme valmiita hyödyntämään tämän mahdollisuuden. Liiketoiminnan kausiluonteisuuden vuoksi myynnin kasvun ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan syntyvän jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Taseemme on vahva ja sen ansiosta voimme jatkaa selkeän kasvustrategiamme toteuttamista kohti kahden miljardin euron liikevaihtoa ja vahvaa kannattavuutta sekä palkita omistajiamme.