Puutavara-autoilu

Maailman ensimmäinen sähköinen puuauto Ruotsissa

Scania sähköinen puutavarayhdistelmä

SCA on yhdessä Scanian kanssa kehittänyt maailman ensimmäisen sähköisen puutavarayhdistelmän, joka operoi 80 tonnin kokonaispainolla. Projekti on toteutettu läheisessä yhteistyössä ruotsalaisen tutkimuslaitoksen Skogforskin kanssa. SCA:n tavoitteena on tehdä koko arvoketjustaan fossiilivapaa.

- 80 tonnin kokonaispainon akkukäyttöinen puuauto osoittaa, että raskaatkin kuljetukset voidaan sähköistää. SCA:n kanssa tehty yhteistyö on esimerkki siitä, että on mahdollista sähköistää myös raskaat kuljetukset. Vauhdin on kiihdyttävä, jotta Ruotsi voi olla fossiilivapaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti, Scanian E-mobilitystä vastaava johtaja Fredrik Allard toteaa SCA:n tiedotteessa.

- Sähköinen puuauto on symboli jostain hyvin hienosta. Puun kuljetuksesta on puhuttu sellaisena, jota ei mahdollisesti koskaan voitaisi sähköistää. Viime vuosien kehitys ja se, mitä nyt esittelemme yhdessä SCA:n kanssa osoittaa kuinka nopeasti ajoneuvot ja akut kehittyvät, Allard sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sähköistetty puutavarayhdistelmä kuljettaa puuta SCA:n Gimonäsin puuterminaalin ja Uumajan ulkopuolella sijaitsevan Obbolan paperitehtaan välillä. Yhdistelmän kokonaispaino on 64 tonnia yleisillä teillä ja 80 tonnia yksityisillä teillä.

Testiajoa kesän ajan

Uuden sähköpuuauton tavoitteena on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä raaka-aineen kuljetusketjussa tehtaalle. Ajoneuvo on testiajossa kesän ajan. Skogforsk kerää dataa, jota voidaan sitten vertailla perinteisiin dieselkäyttöisiin puunkuljetuksiin. Tämän jälkeen sähköinen puuauto on tarkoitus ottaa osaksi SCA:n normaalia toimintaa. Tutkimuksissa vertaillaan mm. energian kulutusta, tuottavuutta ja kustannuksia, jotta tiedettäisiin mitä se vaatisi, jotta sähköisen puuautot voitaisiin ottaa laajemmin käyttöön ympäri Ruotsin.

Scania, sähköinen puutavara-auto

Faktoja ja numeroita:

  • Yhden sähköisen puutavarayhdistelmän liikennöinnillä Gimonäsin ja Obbolan välillä, SCA voi vähentää hiilidioksidipäästöjään noin 55 000 kiloa vuodessa.
  • Sähköinen puutavarayhdistelmä tekee kuusi edestakaista matkaa Gimonäsin puuterminaalista Obbolan paperitehtaalle päivässä, maanantaista perjantaihin klo 7-17.
  • Edestakainen matka on noin 30 kilometriä. Yksi matka kestää noin 75 minuuttia, sisältäen lastauksen ja purun.
  • Kuorma-auto ladataan ABB:n 180 Kw:n laturilla Obbolan paperitehtaalla.
Scania, sähköinen puutavarayhdistelmä