Ajankohtaista

Hyönteistuhot alkavat nyt näkyä metsissä

kirjanpainaja

Suomen metsäkeskukseen on ilmoitettu tänä kesänä runsaasti hyönteistuhojen vuoksi tehtäviä hakkuita. Ilmoituksia on tullut kymmenkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna, ja ne kertovat metsissä leviävistä kirjanpainajien, kuusentähtikirjaajien ja aitomonikirjaajien aiheuttamista tuhoista.

Hyönteistuhohakkuita on ilmoitettu kesäkuun puolivälin ja elokuun alun välisenä aikana Metsäkeskukseen lähes 550 hehtaarin alalta.

Eniten tuhohakkuita on ilmoitettu Etelä-Karjalasta, yli 80 hehtaarin alalta. Poikkeuksellista on, että lähes yhtä paljon niitä on ilmoitettu Pohjois-Savosta, eli kirjanpainajatuhot leviävät nyt aiempaa pohjoisemmassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsänkäyttöilmoituksia hyönteistuhohakkuista on tehty kesän aikana paljon myös Pirkanmaalta, Uudeltamaalta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta. Näissä maakunnissa tuhoja on havaittu aiempinakin vuosina.

Karttapalvelu auttaa hyönteistuhojen seurannassa

Metsien kaupallisista hakkuista tulee tehdä metsänkäyttöilmoitus Metsäkeskukseen. Ilmoitukseen merkitään, jos hakkuu tehdään hyönteistuhon tai muun metsätuhon vuoksi. Metsäkeskus koostaa ilmoitukset erilaisista tuhohakkuista avoimeen karttapalveluun.

Palvelun avulla metsäalan toimijat ja metsänomistajat voivat seurata kesän aikana hyönteistuhojen maantieteellistä ilmaantumista ja etenemistä. Etenkin etämetsänomistajille palvelusta on hyötyä. Kartalta näkee hyvin tarkasti, missä on ilmoitettu hyönteistuhohakkuita. Jos ilmoituksia on tehty paljon oman metsätilan läheltä, kannattaa metsänomistajan käydä omassa metsässä tarkistamassa tuhotilanne. Metsässä kuolleet kuuset on helppo havaita.

– Omaa metsää ja erityisesti kuusikoita tulisi nyt tarkkailla. Metsänomistajan pitäisi tuhohavainnon jälkeen ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteyttä paikalliseen metsäammattilaiseen. Hakkuilla voi usein jarruttaa tuhojen laajenemista ja vähentää taloudellisia menetyksiä, sanoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pystyynkuolleissa puissa kirjanpainajat eivät enää viihdy eivätkä lisäänny tulevina vuosinakaan. Niitä ei ole tarvetta korjata pois metsistä, vaan pieniä määriä voi vaikka jättää lahopuuksi lisäämään monimuotoisuutta.

Kirjanpainajat tappavat järeitä kuusia

Valtaosa hyönteistuhohakkuista tehdään kirjanpainajatuhojen vuoksi. Kirjanpainajat ovat kaarnakuoriaisia, jotka pystyvät tappamaan järeitä kuusia.

Tuhot ilmenevät konkreettisesti siinä vaiheessa, kun kuuset tiputtavat kaarnan ja kuolevat. Ensimmäiset kuolleet puut voi havaita elokuun alkupuolella ja puiden kuolemista tapahtuu pitkälle syksyyn. Kirjanpainajan lisäksi eri puolilla Suomea metsätuhoja ovat aiheuttaneet kaarnakuoriaisiin kuuluvat kuusentähtikirjaaja ja aitomonikirjaaja.