Metsäteollisuus

120-vuotias höyryhinaaja s/s Hurma vetää tukkilautan Kaukaan tehtaalle 50 vuoden tauon jälkeen

s/s Hurma

Hinaajan ja lautan arvioidaan alittavan Luukkaansalmen sillan noin klo 12, jolloin perinteikästä puunuittoa voi seurata sillalta katsellen. Myös UPM Metsän logistiikkapäällikkö Esa Korhonen on seuraamassa tapahtumaa:

- Haluamme järjestää pienen, näytösluontoisen tukkilautan hinaamisen s/s Hurmalla sen 120-vuotisen historian muistelemiseksi. Uitto on edelleen tärkeä osa UPM:n puulogistiikkaa, mutta höyrylaivat siinä on korvattu jo 1960-luvulta alkaen tehokkaammilla aluksilla, Korhonen kertoo.

Uitto oli avainasemassa Itä-Suomen metsäteollisuuden kehittymisessä. Eri metsäteollisuusyritykset omistivat satoja höyryaluksia käsittäneen laivaston, joka uitti raaka-ainetta pitkiä matkoja ylävesiltä eteläisen Saimaan tehtaille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yksi tehtaista oli Lappeen pitäjän Varkaansaaressa, lähelle Saimaan kanavan suuta, jonne Aktiebolaget T. & J. Salvesen rakensi höyrysahan vuonna 1891. Vuonna 1902 sahayhtiö osti Viipurin Konepajan konkurssipesältä samana vuonna valmistuneen, 23-metrisen hinaajahöyrylaivan, joka sai nimen Hurma. Toukokuussa 1903 Hurma alkoi hinata tukkilauttoja eri puolilta Saimaata ja jatkoi siinä työssä noin 70 vuotta. Vuodesta 1975 alkaen Hurma on toiminut UPM:n ja sen edeltäjäyhtiöiden edustuslaivana.

Lähempää tutustumista varten UPM järjestää avoimet ovet Hurmalla perjantaina klo 18–20 ja lauantaina klo 12–14 Lappeenrannan matkustajasatamassa.