Stora Enso vauhdittaa kasvuaan uusiutuvien aaltopahvipakkausten markkinoilla - ostaa hollantilaisen De Jong Packaging Groupin

Food Packaking

Stora Enso ostaa hollantilaisen De Jong Packaging Groupin noin 1 020 miljoonan euron velattomalla yritysarvolla (Enterprice Value). Yritysosto on Stora Enson strategian mukainen ja se vauhdittaa liikevaihdon kasvua sekä kasvattaa Stora Enson uusiutuvien pakkausten markkinaosuutta Euroopassa. De Jong Packaging Group on Benelux-maiden suurimpia aaltopahvipakkausten valmistajia. Yhtiön tuotevalikoima ja markkina-alueet täydentävät ja parantavat Stora Enson tarjontaa erityisesti tuoretuotteiden, verkkokaupan ja teollisuuden pakkauksissa.

De Jong Packagingin osto vahvistaa merkittävästi Stora Enson asemaa Euroopan aaltopahvipakkausmarkkinoilla, ja mahdollistaa pääsyn Alankomaiden, Belgian, Saksan ja Ison-Britannian markkinoille. Yritysoston myötä Stora Enson Packaging Solutions -divisioonan aaltopahvipakkauskapasiteetti kasvaa noin 1 200 milj. neliömetriä yli 2 000 milj. neliömetriin, kun lasketaan mukaan De Jongin laajentumishankkeet. Tämä varmistaa jatkuvan kasvun mahdollisuudet keskeisillä markkinoilla. Euroopan aaltopahvipakkausmarkkinat ovat pirstaleiset, ja paikallinen läsnäolo on avainasemassa kestävän kasvun kannalta.

Kaupan yritysarvo on noin 1 020 milj. euroa, josta 250 milj. euroa on IFRS:n mukaisia vuokrasopimusvelkoja. Yritysarvo vastaa arvostuskerrointa 8,9 vuoden 2022 oikaistulla 114 milj. euron käyttökatteella laskettuna. Vuonna 2025, kun De Jong Packagingin käynnissä olevat aaltopahvipakkausten laajennushankkeet valmistuvat, Stora Enso odottaa noin 40 milj. euron kasvua käyttökatteessa. Yrityskaupan odotetaan tuottavan keskipitkällä aikavälillä, kolmen vuoden jälkeen, 30 milj. euron keskimääräiset vuotuiset synergiaedut pääasiassa hankinnoissa, aaltopahvin raaka-aineen tuotannon optimoinnissa ja kaupallisten mahdollisuuksien myötä. Mikäli Stora Enson Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen tehtaan toisen paperilinjan muuntaminen aaltopahvin pintakartongin valmistukseen päätetään toteuttaa, synergiaetuja on mahdollista saada lisää. Stora Enso voi maksaa enintään 45 milj. euron suuruisen lisäkauppahinnan vuonna 2024 edellyttäen, että De Jong Packaging saavuttaa sovitut tulostavoitteet.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

De Jong Packaging Groupin vuoden 2022 liikevaihdon arvioidaan olevan noin miljardi euroa. Yritysoston odotetaan kasvattavan Stora Enson osakekohtaista tulosta alusta lähtien. Yritysosto rahoitetaan nykyisellä likviditeetillä ja kahdenvälisillä lainajärjestelyillä. Sen odotetaan nostavan Stora Enson nettovelan suhdetta operatiiviseen käyttökatteeseen 0,4:llä 1,4:ään. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2023 alussa edellyttäen viranomaisten hyväksyntää. Stora Enson vuoden 2022 operatiivista liikevoittoa koskeva ohjeistus pysyy ennallaan.

- Investoimme strategiamme mukaisesti markkinaosuutemme kasvattamiseen uusiutuvissa ja kierrätettävissä pakkausratkaisuissa. De Jong Packagingilla on vankka asema aaltopahvipakkausten markkinoilla ja merkittävä asiakaskunta. Liiketoiminnan hankkiminen tukee strategista suuntaamme edistää uusiutuvia pakkausratkaisuja Euroopassa, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

- Olemme innoissamme tästä yrityskaupasta. Tulevalle kasvulle on vahva perusta, koska molemmilla yhtiöillä on erinomainen henkilöstö ja molemmat keskittyvät joustavuuteen ja asiakasarvon lisäämiseen. De Jongilla on vaikuttavat näytöt aaltopahviliiketoiminnan kasvattamisesta, mikä yhdistettynä kokemukseemme innovatiivisesta suunnittelusta, digitaalisista ratkaisuista ja vastuullisuuspalveluista antaa meille mahdollisuuden vahvistaa tarjontaamme, sanoo Packaging Solutions -divisioonan johtaja David Ekberg.

- Olemme ylpeitä siitä, mitä De Jongissa on saavutettu, ja odotamme nyt innolla seuraavia askeleita yrityksemme matkalla. Stora Ensolla on hyvät edellytykset jatkaa liiketoiminnan kasvua yhteisen tavoitteemme mukaisesti, toteavat De Jong Packagingin omistaja Henk de Jong ja toimitusjohtaja Ad Smit.

Vuonna 1996 perustettu De Jong Packaging Group on yksi Benelux-maiden suurimmista aaltopahvipakkausten valmistajista. Yritys on erikoistunut pääasiassa tuoretuotteiden, verkkokaupan ja teollisuuden aaltopahvipakkauksiin. Se osti vuonna 2021 hollantilaisen De Hoopin paperitehtaan, joka tuottaa aaltopahvin pintakartonkia. De Jong Packagingilla on 17 toimipaikkaa Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Yhtiö työllistää noin 1 300 henkilöä.