Metsäteollisuus

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen Maxaun paperitehtaan myymisestä Schwarz Produktionille

Maxaun paperitehdas

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen yhtiön Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan ja siihen liittyvän omaisuuden myymisestä Schwarz Produktionille. Yhtiö on osa Schwarz-konsernia, joka on yksi maailman johtavista päivittäistavarayhtiöistä. Kaupan yritysarvo on noin 210 miljoonaa euroa. Kauppa on tarkoitus saada päätökseen viimeistään vuoden 2023 alussa, kun kilpailuviranomaisten hyväksyntä on saatu.

Maxaun tehtaan myynti on osa aikaisemmin ilmoitettua suunnitelmaa myydä neljä Stora Enson viidestä paperitehtaasta. Stora Enso keskittyy strategiansa mukaisesti uusiutuvien tuotteiden pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakennusratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

- Olemme erittäin tyytyväisiä tähän sopimukseen, sillä se täyttää tavoitteemme tarjota Maxaun tehtaalle ja siellä työskenteleville ihmisille vastuullinen ja pitkäaikainen tulevaisuus. Jatkamme myyntiprosessia vielä kolmen muun – Nymöllan, Hylten ja Anjalan – paperitehtaan osalta, sanoo Seppo Parvi, Stora Enson talousjohtaja ja Paper-divisioonan johtaja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Schwarz Produktionin on tarkoitus siirtyä Maxaun tehtaan omistajaksi vuoden 2023 alussa. Schwarzin suunnitelmana on jatkaa paperintuotantoa tehtaalla. Maxaun tehdasorganisaatioon kuuluvat 440 työntekijää siirtyvät Schwarzille yrityskaupan osana. Stora Enso jatkaa toimintaa Maxaun tehtaalla ja valmistaa päällystämätöntä kiillotettua aikakauslehtipaperia (SC) asiakkailleen siihen asti, kunnes yrityskauppa on lopullinen.

Tehtaan myynti vähentää Stora Enson vuotuista SC-paperikapasiteettia 530 000 tonnilla. Vuoden 2021 lukujen perusteella myynnin odotetaan vähentävän Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 250 miljoonaa euroa. Stora Enso kirjaa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä IFRS-liikevoittoonsa noin 50 miljoonan euron kertaluonteisen myyntivoiton vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä riippuen tarkennuksista kaupantekopäivänä.

Myyntiprosessi jatkuu Nymöllan, Hylten ja Anjalan paperitehtaiden osalta ilman sitovaa määräaikaa. Prosessilla ei ole välitöntä vaikutusta Stora Enson paperitehtaiden toimintaan, ja ne jatkavat asiakkaidensa palvelemista. Langerbruggen tehtaalla on käynnissä kannattavuusselvitys toisen paperilinjan mahdollisesta muuntamisesta aaltopahvin pintakartongin valmistukseen. Stora Enso jatkaa Langerbruggen asiakkaiden palvelemista vähintään vuoden 2024 loppuun asti.

Stora Ensolla on tällä hetkellä viisi paperitehdasta. Paper-divisioona työllistää noin 2 300 henkilöä. Vuonna 2021 Paper-divisioonan liikevaihto oli 1 703 miljoonaa euroa.