Kuljetus

Scania esittelee IAA-näyttelyssä kaksi uutta biokaasumoottoriversiota

Scania biokaasukuorma-auto

Scania laajentaa ja parantaa raskaiden kuorma-autojen biokaasutarjontaansa esittelemällä kaksi uutta kaasumoottoria. Tämä liittyy läheisesti Scanian aiemmin tänä vuonna tekemään suureen kaasukehityshankkeeseen, jossa esiteltiin useita uusia kaasusäiliöratkaisuja. Uusien 13-litraisten moottoreiden tehot ovat 420 ja 460 hevosvoimaa, ja ne kattavat suurimman osan Euroopan kuljetusmarkkinoiden tehontarpeista, mukaan lukien pitkän matkan kuorma-autot. IAA-messuilla Scania esittelee myös alan johtavan Super-pohjaisen voimansiirtonsa kuorma-autoilla, jotka ovat esillä sekä sisätiloissa että ulkona.

Kiinnostus paikallisesti tuotettua biometaania kohtaan kasvaa nopeasti, koska tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tieliikenteessä ja fossiilisesta kaasusta luopuminen. Biometaani pystyy vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia. Tehokkaiden moottoreiden ja säiliöratkaisujen yhdistelmä, joka tarjoaa aiempaa pidemmät toimintasäteet (sekä CBG- että LBG-säiliöissä), tarjoaa useille kuljetusyrityksille mahdollisuuden valita biometaaniin perustuvia kuorma-autoratkaisuja.

- 40 tonnin pitkän matkan vetoauto-perävaunuyhdistelmillä on nyt jopa 1400 kilometrin toimintasäde, kun ajoneuvon säiliöissä on nesteytettyä biometaania, Scania Trucksin johtaja Stefan Dorski sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Koska myös saatavilla olevien kaasuasemien verkostot laajenevat nopeasti, kaasumoottorilla varustetuista kuorma-autoista on tullut todella vahva vaihtoehto asiakkaille, jotka haluavat luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja pienentää hiilijalanjälkeään.

Kaasumoottorikäyttöiset kuorma-autot ovat tärkeä kulmakivi Scanian noudattaessa Science Based Targets -tavoitteita, jotka ovat yhtiön sitoumus vähentää tuotteidensa käytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 lähtötasosta. Scanian mukaan sähköistäminen ja polttomoottoreiden kulutuksen vähentäminen eivät riitä yhtiön omien tavoitteiden ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseen, vaan kaikki käytettävissä olevat keinot on käytettävä.

Uudet moottorit perustuvat tunnettuun 13-litraiseen kaasumoottoriin, jota Scania on tarjonnut jo useiden vuosien ajan. Lisäämällä moottoreiden tehoa ja valmistelemalla niitä tuleviin lakisääteisiin vaatimuksiin, Scania osoittaa aikovansa saavuttaa entistä suuremman markkinaosuuden kaasukuorma-autojen alalla vastuullisuuteen keskittyen. - Näemme biometaanissa paljon potentiaalia kaupallisesta näkökulmasta, Dorski sanoo.

- Nyt tarjoamamme joustavuuden, kokonaistaloudellisuuden ja toimintasäteen ansiosta olen varma, että asiakkaat ymmärtävät, miten hyvä ratkaisu tämä on. Myös markkinoilla, joilla kaasu oli aiemmin marginaalinen tekijä, huomataan nyt, miten paljon houkuttelevammaksi tämä polttoaine on tullut viime vuosina. Kaasukäyttöisten kuorma-autojen käyttäminen on yksinkertaista muihin vaihtoehtoihin verrattuna, eikä se tarkoita, että ajettavuuden, joustavuuden tai kuljettajan mukavuuden suhteen tarvitsisi luopua mistään.

Scanian kaasutekniikalle uskollisena uudet kaasumoottorit toimivat niin, että polttoaine ja happi palavat täydellisesti, eikä dieseliä tai AdBluea tarvita. Palaminen käynnistetään sytytystulppien avulla, kuten bensiinimoottoreissa. Kaasupolttoaineen esisekoitus tapahtuu imusarjassa matkalla sylintereihin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Scanian insinöörien tärkeä tavoite oli varmistaa paras mahdollinen ajettavuus, ja suorituskyvyn ja ominaisuuksien vertailukohtana olivat Scanian Super-dieselmoottorit. Suorassa vertailussa saman tehoiseen dieselmoottoriin maallikon kannalta huomattavin ero on todennäköisesti se, että kaasumoottori käy hiljaisemmin.

Uudet 13-litraiset kaasumoottorit on yhdistetty Scanian uusimpiin Opticruise-vaihteistoihin (G25) ja Scanian automaattiseen vaihteenvaihtojärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että kuljettaja saa sujuvan, ensiluokkaisen vaihteenvaihdon ja ajomukavuuden sekä nopeat ja keskeytymättömät vaihteenvalinnat. Uusien kaasumoottoreiden maksimivääntömomentti (ks. alla oleva kaavio) on hyvin lähellä niiden diesel-sisarusten vääntömomenttia, ja niiden tavoin myös kaasumoottorit tarjoavat merkittäviä polttoaineen säästöominaisuuksia. Uusia kaasumoottoreita voi tilata vuoden 2023 kolmannesta neljänneksestä alkaen.

Scanian kahden uuden kaasumoottorin tekniset tiedot:

OC13 103
420 hv
OC13 104
460 hv
Tyyppi
Suora
Suora
Iskutilavuus
12,7 litraa
12,7 litraa
Sytytysjärjestys
1-5-3-6-2-4
1-5-3-6-2-4
Sylinteriluku
6
6
Venttiiliä/sylinteri
4
4
Sylinterin halkaisija x iskunpituus
130 x 160 mm
130 x 160 mm
Nokkatyyppi
Normaali
Normaali
Puristus
12,6:1
12,6:1
Polttonesteen ruiskutus
Bosch + CEM1
Bosch + CEM1
Päästöjen hallinta
Scania EGR ja kolmitiekatalysaattori
Scania EGR ja kolmitiekatalysaattori
Öljymäärä
43,5 litraa
43,5 litraa
Suurin lähtöteho hv (W)
420 hv (311 kW) @ 1900 /min
460 hv (340 kW) @ 1900 r/min
Suurin vääntömomentti
2100 Nm @ 1000–1300 r/min
2300 Nm @ 1000–1300 r/min

Scania Super - alan johtava suorituskyky vahvistettu

Viime vuoden marraskuussa Scania esitteli uraauurtavan 13-litraisen moottorivalikoiman, jossa voidaan käyttää sekä biopolttoaineita että tavallista dieselpolttoainetta. Scania väitti, että uusi voimansiirto, jossa on uudet moottorit, vaihteistot ja taka-akselit, säästäisi polttoainetta 8 prosenttia kaukoliikenneasiakkaiden kohdalla, ja nämä luvut on sittemmin vahvistettu useissa riippumattomien toimittajien Euroopassa tekemissä lehdistötesteissä.

Uuden moottorialustan ylivoimainen suorituskyky perustuu pääasiassa kahteen yläpuoliseen nokka-akseliin ja Scania Twin SCR -järjestelmään, joka on AdBlue-lisäaineen kaksoisruiskutusjärjestelmä, joka auttaa lisäämään jälkikäsittelyjärjestelmän tehokkuutta.

Uusissa moottoreissa on lisävarusteena saatava puristusvapautusjarru, joka parantaa moottorin jarrutustehoa. Super-malliston kokonaistaloudellisuutta tuetaan älykkäillä palveluilla, kuten joustavilla huoltoväleillä, jotka perustuvat todelliseen käyttöön, sekä Scania ProCare -palvelulla, joka sisältää kriittisten komponenttien ennaltaehkäiseviä vaihtoja.

Scanian uusin moottorivalikoima on täysin uusi moottorialusta, jonka Scanian T&K-osasto suunnitteli alusta lähtien. Uusi voimansiirto edustaa yli kahden miljardin euron investointia.

Uuden moottorimalliston myötä Scanian polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja ostavat asiakkaat saavat ennennäkemättömän polttoainetehokkuuden, biopolttoainevaihtoehdon, parhaan kokonaistaloudellisuuden ja merkittävän CO2-päästöjen vähennyksen. Uudet moottorit soveltuvat moniin kuljetustehtäviin, ja ne edistävät merkittävästi kuljetusten hiilijalanjäljen pienentämistä.