Tapahtumat

FinnMETKO 2022: Energiapuukourat

Konetyöalojen ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on raskaskonealan päätapahtuma Suomessa ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä metsäkonealan uutuuksien esittelypaikka. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin torstaista lauantaihin syyskuun 1.–3. päivä. Tapahtuman puhutuin uutuus oli julkisen ensiesittelynsä saanut sähkökäyttöinen metsäkone, Ponsse EV1. Ajankohtaisista teemoista myös energiakriisi näkyi messutarjonnassa, energiapuun korjuukalusto herätti kiinnostusta ja klapikoneille kysyntää on ollut niin paljon, että tulevaksi talveksi sellaista ei enää tahdo saada. Metsätrans aisti messutunnelmaa keskiviikon lehdistöpäivästä pitkälle lauantain iltapäivään.

Jani Karvanen, Reformet Oy, Risupeto
Risupeto oli ensimmäistä kertaa mukana metkossa ja kuhinaa riitti. Iittiläisen Reformet Oy:n Jani Karvanen esitteli risupetoa, joka on kaatopää, energiapuukoura ja raivauslaite, eli lyhyesti energiapuupoimuri. Se on tarkoitettu karsimattoman energiapuun tehokkaaseen tuottamiseen ja se soveltuu taimikon varhaishoidosta ensiharvennuksiin, mutta tuottavimmillaan se on raivaamattomien harvennusrästien hoidossa. Metsurityötä ei tarvita ja kaikki energiapuu saadaan risupedolla hyötykäyttöön. Työmenetelmänä on hitaasti pyörivä, giljotiinityyppinen katkaisu ja jatkuvatoiminen keruu. Risupeto katkaisee puut kiekkoterillä, eikä runkoja tarvitse käsitellä yksittäin. Se poimii tyvihalkaisijaltaan 1–30 sentin paksuiset puut. Risupedon peruskoneena toimii kaivuri tai harvesteri, johon on vaihdettu maanrakennuspuomi tai vastaava. Risupeto tarvitsee kauhanpyörittäjän. Suositeltu peruskoneen koko on 16–20 tonnia, Risupeto painaa lisävarusteineen 1290 kiloa, on leveydeltään vajaan metrin. Korkeutta on kaksi metriä.
Jukka Kouko, JJ-Areena Oy, JAK energiakoura
Hankasalmelainen JJ-Areena Oy on tuore yritys, joka on aloittanut mänttäläisen JAK-Metalli Oy:n energiakourien myyjänä. Jukka Kouko on aiemmin työskennellyt TMK energiakourien myynnissä, joten ala ja asiakaskunta on tuttua jo entuudestaan. Yrityksen toinen Jukka on sukunimeltään Isojärvi. Metkossa uutuutena oli JAK-300C energiakoura, jota kaupiteltiin viiden tonnin tasarahalla. Kouran leikkuuvoima on keskitetty yhden puristavan leuan puolelle, mikä mahdollistaa kevyemmän rakenteen, siron kokoluokan sekä edullisen hinnan. Se soveltuu 6–25 tonnin koneisiin, painaa vain 350 kiloa ja kykenee käsittelemään korkeintaan 30 senttiset puut. Kouran avauma on 650 mm.
Bison 300 energiapuukoura
Virolaisen Estrus Steel OÜ:n Bison 300 energiapuukouran esillepano oli nokkela. Itse kouran paino on 500–550 kiloa varustelun mukaan ja sillä käsittelee korkeintaan 30 senttiset puut. Suositeltavan alustakoneen koko 7–16 tonniin.
Janne Asikainen, Nummek Oy, Biojack
Janne Asikainen kertoi ihmisten löytäneen mukavasti Nummekin osastolla. – Tapahtuma oli onnistunut kauppaa tuli, ja on tullut sen jälkeenkin, joten kysyntä vaikuttaa olevan lisääntymässä mukavasti. Eniten kiinnostusta herätti Biojackin uusi 330H hakkuupää, mutta muuten aika lailla kaikki muut tuotteet tuntuivat kiinnostavan tasaisesti.
TMK, Finnmetko 2022
TMK Energiakourat olivat paraatipaikalla, Ponssen osastolle johtavan metsäpolun varrella. Liikenne oli tasaista, kun messukansa kulki kolmesti päivässä työnäytöksiä ihmettelemään. Monella riitti aikaa matkan varrella jäädä ihmettelemään myös Tenho Koposen ja kumppanien tuotteita.
TMK Multikoura, Finnmetko 2022
Koponen itse esitteli TMK Multikouran toimintaa minikaivurin hytissä.