Kuljetus

Jopa 41 % suomalaisista autoilijoista on kiinnostunut hankkimaan täyssähköauton seuraavan viiden vuoden aikana

autonkuljettaja

Täyssähköauto on vaihtoehto yhä useammalle suomalaiselle autoilijalle. Jopa 41 prosenttia suomalaisista autoilijoista kertoo olevansa kiinnostunut täyssähköauton hankkimisesta seuraavan viiden vuoden aikana. Valintakriteereissä korostuvat auton arkikäyttö sekä vastuullisuus. Tiedot käyvät ilmi K-Auton toteuttamasta Autoilun suunta -tutkimuksesta, joka selvittää suomalaisten autoilijoiden näkemyksiä erilaisista autoiluun liittyvistä aiheista.

Kiinnostus täyssähköautoja kohtaan on vahvaa. Lähes puolet (49 %) suomalaisista autoilijoista suhtautuu täyssähköautoihin positiivisesti. Suomalaisista autoilijoista 33 prosenttia kertoo, että heidän suhtautumisensa täyssähköautoihin on muuttunut positiivisempaan suuntaan viimeisen vuoden aikana ja vastaavasti 13 prosenttia vastaajista kokee suhtautumisensa muuttuneen kielteisemmäksi.

- Tulokset vahvistavat havaintoamme siitä, että autoilu ja liikenne sähköistyvät nyt: sähköautojen myynnin vuosikasvu on merkittävää ja K-Lataus-asemien latausmäärät ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen vuoden aikana. Vaikka uusien sähköautojen saatavuustilanne vaihtelee, suomalaiset autoilijat suuntaavat katsettaan vahvasti jo tulevaisuuteen. Ensi vuoden sähköautot myydään nyt, kiteyttää K-Auton Volkswagen-henkilöautoista vastaava johtaja Tommi Iiskonmäki.

Alueellisesti kiinnostus täyssähköautojen hankintaa kohtaan korostuu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käytännölliset kriteerit painavat vaakakupissa, kun täyssähköauton hankintaa pohditaan – myös vastuullisuudella merkitystä

Kysyttäessä valintakriteerejä täyssähköauton hankinnassa, kärkikolmikkoon nousevat käytännölliset asiat: 92 prosenttia pitää tärkeänä riittävää toimintamatkaa ja akun riittävyyttä, 87 prosenttia auton käyttökustannuksia ja 86 prosenttia hyviä latausmahdollisuuksia kotona. Jopa 59 prosenttia suomalaista autoilijoista kokee ympäristöystävällisyyden ja vastuullisuuden tärkeinä syinä valita täyssähköauto.

- Suomalaiset autoilijat ovat käytännönläheisiä ja se näkyy hyvin myös tämän tutkimuksen tuloksissa; arkisten asioiden on toimittava. Täyssähköautojen tekninen kehitys on ollut nopeaa ja olemme jo siinä pisteessä, että toimintamatkat riittävät Suomessakin arjen liikkumiseen erinomaisesti. Käyttökustannusten osalta sähkö on käyttövoimana kilpailukykyinen vaihtoehto, Iiskonmäki kertoo ja jatkaa:

- Myös ympäristön kannalta autokannan uudistuminen ja sähköistyminen ovat hyvä asia. Suomen teillä liikkuu yli 900 000 yli 15-vuotiasta autoa. Uusissa autoissa päästöt ovat keskimäärin pienemmät kuin 15 vuotta sitten valmistetuissa.

Autoilun suunta -tutkimus tarjoaa näkemyksiä suomalaiseen autoiluun nyt ja tulevaisuudessa

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

K-Auton Autoilun suunta -tutkimus kertoo, miltä näyttää autoilun maailma, kun äänen saavat suomalaiset autoilijat. Nyt julkaistussa ensimmäisessä raportissa syvennytään sähköautoiluun ja siihen liittyviin näkemyksiin ja odotuksiin.

Autoilun suunta -tutkimus toteutettiin Norstatin internet-paneelissa syyskuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset autoilijat. Tutkimuksen vastaajamäärä oli 1023 ja se edustaa kohderyhmää sukupuolen, iän ja asuinpaikan osalta.