Metsäkoneurakointi

Pala metsäkonehistoriaa: Ösasta John Deereen

Ruotsalainen metsäkoneita valmistanut ÖSA oli innovatiivinen yritys, joka on ehkä kaikkein eniten vaikuttanut Pohjoismaisten metsäkoneiden kehitykseen. Vuonna 1957 esitelty Bamse (kuvassa) oli pohjoismaiden ensimmäinen metsätraktori. Se oli uudenlainen konsepti metsäkoneesta silloisiin maataloustraktoriviritelmiin verrattuna. Bamsea voidaankin pitää kaikkien Pohjoismaisten metsätraktorien kantaisänä. Monilta osin ÖSAn tuotteet olivat 20 vuotta edellä kilpailijoitaan.

ÖSA-Nostalgia päivät järjestettiin Alftassa, Ruotsissa lokakuussa 2015. Järjestäjätahoina olivat ÖSA historiallinen seura ja metsäkonekoulu Skogstekniska AB, joka on aiemmin toiminut ÖSA-kouluna. Eräs tapahtuman pääjärjestäjä oli Lasse Larsson, joka toimii Skogstekniskan toimitusjohtajana. Hän on myös ÖSA AB:n perustajan jälkeläinen. Kahtena tapahtumapäivänä näyttelyyn kävi tutustumassa noin 2000 ihmistä.

ÖSA AB ajautui kassakriisiin vuonna 1978; osaksi tähän jouduttiin innovatiivisen ja kalliin tuotekehityksen takia. Taloudellisen tilanteen seurauksena Gunnar Östberg möi osakkeensa (49,5 %) Rauma-Repolalle, joka omisti jo Lokomo Forestin. Tuossa vaiheessa Ösalla ja Volvolla oli jo aiesopimus Volvon metsäkoneiden ostamisesta myynti- ja huoltovastuineen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Seuraava merkittävä menestystuote oli kuormatraktori ÖSA 250, joka tuli markkinoille 1980. Vuonna 1981 Martin Östberg möi osakkeensa Rauma-Repolalle, josta tuli yhtiön yksinomistaja. Samana vuonna osti Rauma-Repola ruotsalaisen Bruun System AB:n, jonka tunnetuin tuote on Mini Bruunett –kuormatraktori. Organisatorisesti liitettiin Bruun System ÖSAn tytäryhtiöksi vuonna 1983. Rauma-Repola osti kolmannen merkittävän ruotsalaisen metsäkonevalmistajan, Kockums Industri AB:n vuonna 1984. Se liitettiin tytäryhtiönä ÖSAan ja sen tehdas Söderhamnissa suljettiin. ÖSAn viimeinen oma tuote – kuormatraktori ÖSA 280 Master esiteltiin vuonna 1985. Konetta käytettiin myös ÖSA yksi- ja kaksioteharvestereiden peruskoneina. Vuosien 1952 ja 1988 välisenä aikana valmisti ÖSA AB 15468 metsäkonetta.

Näistä ostetuista yhtiöistä muodostettiin FMG – Forest Machine Group. Tähän Rauma-Repolan omistamaan ryhmään saatiin yrityskaupan myötä vielä Timberjack vuonna 1989. Vuonna 1993 ÖSAn tehdas Alftassa suljettiin, ja toiminnot (valmistus ja tuotekehitys) siirrettiin Bruun System AB:n entisiin tiloihin Filipstadiin. Tällöin FMG Timberjackin monitoimikoneet suunniteltiin ja valmistettiin Filipstadissa, ja kuormatraktorit suunniteltiin Tampereella ja valmistettiin Joensuussa. Vuonna 1994 nimi muutettiin Timberjackiksi. John Deere osti Timberjackin vuonna 2000. Filipstadin toiminnot siirrettiin Tampereelle ja Joensuuhun vuonna 2003. Keväällä 2005 Timberjack nimi muuttui John Deereksi. Näin ÖSAn, Kockumsin, Bruunin ja Lokomon tekninen perintö vaikuttaa tänäkin päivänä Tampereella ja Joensuussa.

Kaikki alkoi vuonna 1913, jolloin Jonas Östberg perusti pajan. Östbergin perustaman pajan toiminta laajeni. 1940-luvulla ÖSA (Östbergs Smidesfabrik Alfta) valmisti hevosvetoisia kärryjä vanhoista auton osista. Jonaksen pojat Gunnar ja Martin tulivat mukaan toimintaan 1940-luvun alussa. Yhteistyö Volvon kanssa alkoi 1952, jolloin yhtiö alkoi varustaa BM-traktoreita omavalmisteisin Alfta-puoliteloin. Vuodesta 1957 vuoteen 1974 saakka ÖSA kehitti metsäkoneita yhteistyössä Volvo BM:n kanssa ja valmistuksen hoiti ÖSA. ÖSA alkoi kehittää, valmistaa ja myydä omia koneitaan vuonna 1975. Tätä ennen jo oli kuitenkin kehitetty prosessori/harvesteri ÖSA 710, prosessori ÖSA 705, alustakone ÖSA 270 ja kaatokasauskone ÖSA 670. Ensimmäinen oma kuormakone hydrostaattis-mekaanisella voimansiirrolla ÖSA 260, jota valmistettiin 855 kpl, tuli markkinoille 1975. Näihin aikoihin työllisti ÖSA yli 700 ihmistä.