Metsäteollisuus

Sellun sivutuotteesta akkumateriaalia sähköautoihin

Sunilan tehdas käynnistyi 1938. Talousvaikeuksien takia loppu oli lähellä 2009, tuotanto ehdittiin jo keväällä pysäyttää ja kesällä Stora Enso ilmoitti tehtaan lakkautuksesta. Haudan partaalta alkoi kuitenkin uusi nousu, jota sellun hinnan nousu siivitti ennätystulokseen jo seuraavana vuonna. Ligniinin teollinen erotteleminen Kotkassa käynnistyi jo 2015 ja tulevina vuosina siitä saattaa kehkeytyä uusi menestystekijä yhtiölle. Jopa miljardibisnes.

Kotkan Sunilan tehdas, Stora Enso
Kuitupuu saapuu Kotkan Sunilan tehtaalle, missä se kuoritaan ja haketetaan. Selluloosa ja ligniini erotellaan, ja tehtaan vanhassa varastorakennuksessa toimivassa koelaitoksessa ligniini jalostetaan erikoiskuivaksi jauheeksi ja lämpökäsitellään tekniseksi hiilimateriaaliksi, jota voidaan käyttää väliaineena akuissa.

Metsäteollisuudelta on vaadittu korkeamman jalostusasteen tuotteita, ja ligniinistä valmistettu akkumateriaali vastaa tähän huutoon. Muun muassa liikenteen sähköistyessä kysyntää riittää, ja akkumarkkinoiden onkin arvioitu jopa kymmenkertaistuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Puusta jopa kolmannes on ligniiniä, ja luonnossa sen tehtävänä on sitoa yhteen puun kuidut ja solut. Kun sellun valmistuksessa ligniini erotellaan, sitä on mahdollisuus jalostaa hyvin monenlaisiin kaupallisiin sovelluksiin, sen sijaan että se vain poltettaisiin energiaksi tehtailla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.