Metsäteollisuus

Kommentti: Sunilan näkymät heikkenivät nopeasti

Vierailin viime vuoden loppupuolella Stora Enson Sunilan tehtailla, joiden historia ulottuu aina vuoteen 1938 saakka. Vierailulla keskityttiin ligniiniin, jonka teollinen erottelu Kotkassa käynnistyi 2015, ja vielä tuolloin puolisen vuotta sitten kaupallisen tuotannon aloittamisesta tehtiin kannattavuusselvitystä. Investointipäätöksen odotettiin tulevan vielä vuoden 2022 aikana, jolloin rakentaminen olisi voinut alkaa jo tänä vuonna.

Tero Nurmi
Metsätrans-lehden Tero Nurmi vieraili Kotkassa Sunilan tehtailla loppuvuodesta 2022, vielä tuolloin Stora Enso kertoi suurista tulevaisuuden suunnitelmista.

Tänään Stora Enso tiedotti mittavista rakenneuudistuksista, jotka Suomen osalta tarkoittavat Sunilan selluntuotantoyksikön sulkemista ja ligniinin erottamisen lopettamista pysyvästi. Kyseessä on kova isku Kotkan seudulle, sillä Sunila työllistää noin 270 henkilöä. Tehtaan vuosikapasiteetti on 375 000 tonnia havusellua, mikä vastaa noin 13 prosenttia Stora Enson vuotuisesta markkinasellukapasiteetista.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sunilan tehdasta ollaan kuoppaamassa. Talousvaikeuksien takia loppu oli lähellä myös 2009. Tuotanto ehdittiin tuolloin keväällä jo pysäyttää, ja tehtaan lakkautuksesta ilmoittaa. Sellun hinnan nousu kuitenkin siivitti tehtaan uuteen lentoon.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nyt Suomen puumarkkinoilla kuitupuusta käytävä kilpailu on kiristynyt Venäjän tuonnin loputtua. Kun raaka-aineen hinta on merkittävästi kohonnut, Sunilan yksikkö ei Stora Enson mukaan ole enää kilpailukykyinen.

Sunilan tehdas
Venäjän tuonnin päättyminen, ja sellun hinnan nousu tappoivat Sunilan tehtaan kannattavuuden.

Mitä tulee ligniiniin, niin selluntuotannon päättymisestä huolimatta, kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitoksen on määrä jatkaa toimintaansa Sunilassa ainakin toistaiseksi. Nyt Stora Enso tekee kannattavuustutkimusta, josko ligniinin erottelua tehtäisiin jatkossa Ruotsissa Skutskärin sellutehtaalla. Myös muita hankintavaihtoehtoja, kuten kumppanuuksia, kehitetään pitkäaikaista ligniinin toimitusta varten ja sijoituspaikkaa kaupallisen mittakaavan kovahiilen tuotannolle tutkitaan.

Kotkassa tämä ei toki hirveästi lämmitä.