Metsäteollisuus

Tuotanto käynnistyi Stora Enson Oulun tehtaalla

Stora Enso on saanut päätökseen Oulun paperitehtaan muuntamisen aaltopahvin pintakartonkia valmistavaksi tehtaaksi. Sellutehdas on ollut käynnissä tammikuun puolesta välistä lähtien, ja kartonkikone on käynnistysvaiheessa. Projekti käynnistyi toukokuussa 2019 350 miljoonan euron investointipäätöksellä ja se valmistui suunnitellussa budjetissa. Kartonkituotantoa ajetaan ylös ensimmäisen neljänneksen aikana, ja koneen odotetaan saavuttavan suunnitellun tuotantokapasiteettinsa kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Uusi, korkealaatuista aaltopahvin pintakartonkia (kraftlainer) valmistava tuotantolinja palvelee kansainvälisiä asiakkaita pakkausmateriaalien loppukäyttökohteissa, joissa kartongilta vaaditaan kestävyyttä, puhtautta ja korkeatasoisia visuaalisia ominaisuuksia. Tuotteessa AvantForteTM by Stora Enso on kolme kuitukerrosta, mikä tekee siitä Stora Enson tuotantovalikoiman vahvimman kraftlainerin. Sen käyttökohteita ovat tuoreen, rasvaisen tai kostean ruuan pakkaukset sekä korkealaatuiset verkkokaupan pakkaukset.

- Oulun tehtaan tuotantosuunnan muutos on tärkeä askel muutosmatkallamme. Se vastaa kiertotalouteen perustuvien ja ympäristöystävällisten pakkausratkaisujen kasvavaan kansainväliseen kysyntään, sanoo toimitusjohtaja Annica Bresky.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Oulun tehdas hyödyntää huipputeknologiaa vahvan, materiaalitehokkaan ja korkealaatuisen kraftlinerin tuottamisessa. Oulun tuotteet mahdollistavat meille pääsyn vahvan kasvupotentiaalin omaavaan premium-pakkaussegmenttiin, johon kuuluvat esimerkiksi elintarviketuotteet ja verkkokaupan pakkaukset, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Projektissa toinen tehtaan paperikoneista muunnettiin pakkauskartongin tuotantoon. Sellutehdas ja kuivaamo uudistettiin tuottamaan valkaisematonta ruskeaa sellua (530 000 tonnia vuodessa), josta noin 150 000 tonnia vuodessa menee ulkoiseen myyntiin. Uuden maailmanluokan kraftlainer-tuotantolinjan kapasiteetti on 450 000 tonnia vuodessa. Kun tuotanto saavuttaa täyden tehonsa vuoden sisään, Oulun tehdas tuottaa vuosittain noin 300 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa Packaging Materials -divisioonalle.

Oulun tehtaan muunnos mahdollistaa myös Packaging Materials -divisioonan arkituspalvelun vahvistamisen. Antwerpenissa sijaitseva Lumipaper-arkittamo muunnetaan arkittamaan pääasiassa kartonkia paperin sijaan. Se tulee käyttämään Oulun tehtaan leikkureita ja tarjoaa nopean arkituspalvelun Manner-Euroopassa.

Kartonkilinjan ylösajon jälkeen Oulun tehtaalla on lisämahdollisuus kasvuun, jos toinenkin paperikone muunnettaisiin tulevaisuudessa pakkausmateriaalin tuotantoon. Se parantaisi entisestään Oulun tehtaan kilpailukykyä muun muassa tehtaan oman sellun saatavuuden vuoksi. Se toisi myös lisäsäästöjä kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista mukaanlukien yhtiön oman syväsataman käytön lisääntymisen myötä.

Stora Enson Oulun tehdasalue työllistää noin 400 ihmistä, mukaan lukien tukitoimintojen ja sataman työntekijät. Tehtaan käyttämä puu hankitaan pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta Pohjois-Suomesta. Tehtaan puun kulutus lisääntyy tuotantolinjan muuntamisen seurauksena 0,5 miljoonalla kuutiometrillä 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.