Metsäteollisuus

Stora Enson rakennejärjestelyt pitkän aikavälin kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseksi etenevät

Stora Enso on edennyt 15.6.2023 julkistetuissa uudelleenjärjestelyissä, joiden tavoitteena on vahvistaa konsernin pitkän aikavälin kilpailukykyä ja luoda hajautettu ja asiakaslähtöisempi toimintamalli. Nämä toimenpiteet vähentäisivät henkilöstön määrää noin 1 150 henkilöllä. Muutosneuvottelujen tähän mennessä päättyneet osat johtavat 710 henkilön vähennykseen.

Sunilan tehdas

Biomaterials-divisioonaan kuuluvan Sunilan selluyksikön sulkeminen

Stora Enso on saanut päätökseen muutosneuvottelut Sunilan tehtaalla ja päättänyt lopettaa selluntuotannon ja ligniinin erottamisen pysyvästi. Sunilan tehtaan vuosikapasiteetti on 375 000 tonnia havusellua ja 50 000 tonnia ligniiniä. Tuotanto tehtaalla on ollut pysähdyksissä toukokuusta lähtien, eikä sitä käynnistetä enää uudelleen. Sulkeminen vaikuttaa 240 työntekijään. Kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitos jatkaa toimintaansa Sunilassa aiemmin ilmoitetun mukaisesti.

Uudelleenjärjestelyt Packaging Materials -divisioonassa

Stora Enso on sulkenut pysyvästi yhden neljästä aaltopahvin tuotantolinjasta Ostrołękan tehtaalla Puolassa kolmannella vuosineljänneksellä. Linjan vuosikapasiteetti oli 120 000 tonnia kierrätettyjä kartonkilaatuja. Sulkeminen vaikuttaa 50 työntekijään paikallisesti.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kesäkuussa 2023 Stora Enso sai päätökseen muutosneuvottelut ja vähensi noin 250 työpaikkaa divisioonan johto- ja tukitoiminnoista.

Neuvottelut työntekijöiden edustajien kanssa liittyen De Hoopin aaltopahvin pintakartonkia valmistavan tehtaan suunniteltuun sulkemiseen Alankomaissa ovat yhä käynnissä, ja ne saataneen päätökseen vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 380 000 tonnia ja se työllistää 185 henkilöä.

Virossa sijaitsevan sahan sulkeminen Wood Products -divisioonassa

Stora Enso on päättänyt sulkea pysyvästi Näpin sahan. Sahan vuosikapasiteetti on 50 000 kuutiometriä sahatavaraa, 180 000 kuutiometriä jatkojalostettuja puutuotteita ja 25 000 tonnia pellettejä. Saha suljetaan vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä ja se vaikuttaa suoraan noin 90 työntekijään Virossa.

Konsernitoimintojen henkilöstövähennykset

Stora Enso on saanut päätökseen muutosneuvottelut toimistohenkilöstön vähentämisestä konsernitoiminnoissaan Suomessa. Neuvottelujen seurauksena Suomen konsernitoiminnoista irtisanotaan noin 80 henkilöä. Muissa maissa neuvottelut jatkuvat edelleen ja niiden odotetaan päättyvän vuoden 2023 loppuun mennessä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Valmistuneet ja meneillään olevat uudelleenjärjestelytoimet vähentäisivät Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 380 miljoonaa euroa vuoden 2022 lukujen perusteella. Operatiivisen liiketuloksen odotetaan paranevan noin 110 miljoonaa euroa vuosittain. Stora Enso kirjasi Q2/2023 tulokseensa vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä noin 140 miljoonan euron ei-rahamääräiset omaisuuserien arvonalentumiset, jotka liittyvät suunniteltuihin sulkemisiin ja noin 80 miljoonan euron suuruiset mahdollisiin irtisanomisiin ja uudelleenjärjestelykuluihin liittyvät kustannukset. Erillä on kassavirtavaikutus tulevilla vuosineljänneksillä.