Puutavara-autoilu

110 tonnin jättirekka

Metsähallitus, Stora Enso Metsä, Metsä Group ja Ketosen Kuljetus Oy jättivät syyskuussa lupahakemuksen 5-vuotisesta kokeiluprojektista. Tarkoitus on rakentaa ns. A-double yhdistelmä, joka koostuu 4-akselisesta vetoautosta, 4-akselisesta puoliperävaunusta ja 5-akselisesta perävaunusta. Pituutta yhdistelmälle tulee 33 metriä ja kokonaispainoa 110 tonnia!

Markku Hietanen
Ivalolainen Markku Hietanen kuljettaa Ketosen testiautoa. Omapainoltaan 9,2 tonnin perävaunun kolmessa vajaassa nipussa on hieman ylikuormaa, joten Lapin keveästä kesäpuustakin saadaan todennäköisesti täysi kantavuuskuorma. Vetoauton paino on 31.2 tonnia. Täyteen 35 tonnin pääsemiseksi pitäisi olla pidempää puuta tai kaksi lyhyttä nippua.

Metsätrans kävi Rovaniemen puuterminaalilla katsomassa jo ajossa olevaa perävaunua, jolla testataan puunippujen pituuksia ja painoja koko yhdistelmää varten.

Puoliperävaunu itseohjautuvalla taka-akselilla on 14-metriä pitkä, joten siihen sopii kolme nippua puutavaraa. Perävaunu on jatkettava 9,6 - 13 metriä pitkä, jolloin siihenkin saadaan sopimaan kolme puutavaranippua. Molemmat perävaunut ovat ilmajousisia. Jatkovaunu on jo testiajossa Ivalo – Rovaniemi välillä.

Toimintatapa

Yhdistelmällä on tarkoitus kuljettaa puuta Inarista Rovaniemelle ja/tai Kemiin. Vetoautoa kohden perävaunuja on tuplamäärä. Yhdistelmän palatessa Inariin se jättää tyhjät perävaunut tukijalkojen varaan kuorman vaihtopaikalle ja ottaa mukaansa täyteen lastatut perävaunut. Metsäpäässä tavallinen puutavara-auto ottaa jatkokärryn mukaansa ja hakee kuorman vaihtopaikalle. Näin metsäpään autolle jää täytettäväksi vain puoliperävaunu omasta kuormatilastaan ja varastopinosta. Jatkokärry helpottaa pisimmillään 13 metriä pitkän perävaunun kuljettamisen metsäpäässä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tällaisen erikoisen yhdistelmän suunnittelussa on monia kiperiä kohtia; perävaunun aisa pitäisi saada mahdollisimman syvälle puoliperävaunun perään, mutta siellä tulevat akselit vastaan. Myös vetoauton vetäville pyörille on vaikea saada riittävästi painoa, koska autossa on 27 tonnin teli. Niinpä muunlaisiakin yhdistelmiä kehitellään.

Ari Siekkinen
Metsähallituksen Ari Siekkinen toimii 110 tonnin rekkahankkeen puuhamiehenä.

Hankkeen puuhamiehenä toimii Ari Siekkinen Metsähallituksesta.

– Olen seurannut nippujen pituuksia ja painoja. Vetoautossa on hankalinta saada riittävästi painoa vetopyörille. Apteeraus on tärkeää. Näyttäisi siltä, että 2/3 osaa olisi pituudeltaan 4,1 ja 1/3 osa 4,9–5,5 metriä. Puun saanto ei tuolla katkonnalla vähene, selvittää Siekkinen laskelmiaan.

Ketosen autoa, jonka perässä on pitkä Jyki, ajaa ivalolainen Markku Hietanen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Veljen kanssa tätä ajetaan. Nyt siirtomatka on 380 kilometriä, mikä on ääripituuksia. Aivan kahta reissua ei ehdi vuorokaudessa heittää. Kärry tulee perässä samalla tavalla kuin aiemmin. Mitään eroa ei huomaa. Magneettimäkikin on noustu ihan hyvin, Hietanen toteaa.

Suuren hyötykuorman puutavarakuljetuksiin on monenlaisia ideoita: ruotsalaiset suunnittelevat tuovansa Australiasta perävaunuja testaukseen. Aika näyttää, minkälaisia puutavara-autoyhdistelmiä näemme tulevaisuudessa.

Yhdistelmän mitat ja massat

jättirekka