Metsäteollisuus

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä

Metsien käytöstä, hiilinieluista sekä ilmastosta käydään kovaa keskustelua. Kärjekkäimmät vaatijat haluavat vähentää metsien uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä vaikka pääpainon tulee olla nopeassa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä. - Maa- ja metsätalousyrittäjät tekevät työtä luonnonvarojen kanssa ja ovat olleet ensimmäisiä ryhmiä, jotka elinkeinoissaan ovat kohdanneet ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. MTK keinovalikoima sisältää selvät askeleet kohti ilmastokestävää Suomea, kertoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Laho kanto
MTK peräänkuuluttaa Suomeen fiksua ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. On tunnistettava ilmaston kannalta keskeisin tavoite, fossiilisten raaka-aineidenkäytöstä on päästävä eroon – nopeasti.

- Ilmastopolitiikka ei tunnista tällä hetkellä fiksua hiilinielupolitikkaa. Mikäli metsien hoitoon ja käyttöön ei panosteta, on vaarana ajautua kierteeseen, missä puuston kasvu ja hakkuumahdollisuudet hidastuvat ja metsien hiilensidontakyky heikkenee. Metsien hiilivarasto on vuosikymmenten hoidon ansiosta kasvanut jatkuvasti ja metsät sitovat edelleen huomattavasti enemmän hiiltä kuin päästävät, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Metsien kasvuun ja terveyteen panostaminen on keskeistä ja hakkuiden rajoittamiselle ei ole perusteita. Ilmaston kannalta vaihtoehdot ovat huonoja. Päätehakkuiden vähentäminen vähentäisi puun saatavuutta esimerkiksi puurakentamiseen. Harvennushakkuiden vähentäminen romuttaisi tulevaisuuden puun saannin ja mahdollisuudet korvata fossiilisia raaka-aineita

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- MTK:n ratkaisu on monipuolinen panostus metsänhoitoon ja sitä kautta metsien kasvun kiihdyttäminen. Samaan aikaan meidän on otettava harppaus metsänhoidon laadussa ja oikea-aikaisuudessa. Erityishuomiota aiomme kiinnittää suometsien hoitoon, kertoo Marko Mäki-Hakola.

Marko Mäki-Hakola

Ilmastokestävä metsänhoitomenetelmät luovat myös uusia mahdollisuuksia metsänomistajille. Metsähoitoyhdistysten palveluvalikoimasta löytyy esimerkiksi hiilensidontaan liittyviä mahdollisuuksia metsänomistajille.