Metsäteollisuus

Stora Enso myy Hylten paperitehtaan Sweden Timberille ja lopettaa Anjalan tehtaan myyntiprosessin

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen yhtiön Ruotsissa sijaitsevan Hylten paperitehtaan ja siihen liittyvän omaisuuden myymisestä Ruotsissa toimivalle Sweden Timberille, joka on keskikokoinen sahayhtiö. Kaupan arvo on noin 18 miljoonaa euroa ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Stora Enso on päättänyt lopettaa Anjalan tehtaan myyntiprosessin.

Anjalan tehdas

Hylten tehtaan myynti, sekä Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllä päättää Stora Enson maaliskuussa 2022 ilmoittaman suunnitelman luopua paperiliiketoiminnasta. Stora Enso keskittyy strategiansa mukaisesti uusiutuvien tuotteiden pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakentamisen ratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

- Olen iloinen siitä, että Sweden Timber jatkaa Hylten paperitehtaan asiakkaiden palvelemista tavoitteenaan kehittää toimintaa edelleen. Tutkittuamme eri vaihtoehtoja olemme todenneet, että Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllämme on sen myyntiä kannattavampaa, sanoo Seppo Parvi, Stora Enson talousjohtaja.

Seppo Parvi

Hylten tehtaan vuosikapasiteetti on 245 000 tonnia sanomalehtipaperia. Vuoden 2021 lukujen perusteella myynnin odotetaan pienentävän Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 90 miljoonalla eurolla. Stora Enso kirjaa vuoden 2022 viimeiselle neljännekselle kirjatun 19 miljoonan euron arvonalentumistappion lisäksi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä IFRS-liiketulokseensa noin 35 miljoonan euron myyntitappion vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä riippuen tarkennuksista kaupantekopäivänä. Kauppa ei vaikuta Stora Enson Packaging Solutions -divisioonan Hylten tehtaalla sijaitseviin muotoonpuristetun kuidun ja biokomposiittitoimintoihin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sekä Anjalan että Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen paperitehtaat liitettiin Packaging Materials -divisioonaan 1. tammikuuta 2023. Anjalan tehdas hyötyy jo nyt integroidusta toiminnasta lähellä sijaitsevan Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa, muun muassa yhteisten raaka-aineiden ja energian hankinnan kautta. Yhtiön Langerbruggen tehtaalla on meneillään kannattavuusselvitys, jossa tutkitaan mahdollisuutta muuntaa toinen tehtaan paperilinjoista kartonkia valmistavaksi linjaksi. Tutkimus saataneen päätökseen vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.

Anjalan ja Langerbruggen tehtaat jatkavat paperintuotantoa ja asiakkaidensa palvelemista. Hylten tehtaan myynnillä Sweden Timberille ei ole välitöntä vaikutusta tehtaan tuotantoon tai asiakastoimituksiin. Aiemmin julkistetun Maxaun paperitehtaan myynnin Schwartz Produktionille odotetaan toteutuvan kuluvan vuoden alussa. Nymöllan paperitehtaan myynti saatiin päätökseen 2. tammikuuta, ja omistus siirtyi Sylvamolle.