Kuljetus

Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvussa tammikuussa - myös käytettyjen autojen kauppa on vilkastumassa

Tammikuussa rekisteröitiin 7 175 uutta henkilöautoa, mikä on 9,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Pakettiautojen rekisteröinneissä jäätiin hieman kauemmas viime vuoden alun luvuista. Pakettiautoja ensirekisteröitiin 855, joka jää 15,2 prosenttia viime vuoden tammikuun lukemista. Pitkän aikavälin keskiarvot kertovat komponenttipulan puristuksesta, sillä henkilöautojen rekisteröinnit jäivät tammikuussa noin 33 prosenttia ja pakettiautojen 35 prosenttia viiden vuoden keskiarvostaan.

Toyota CH-R

Täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli tammikuussa noin 26 prosenttia. Täyssähköautojen osuus laski hieman joulukuun ennätyksellisistä lähes 30 prosentin lukemista. Ladattavien hybridien osuus oli 18 prosenttia, joka on sama kuin joulukuussa. Pakettiautoista täyssähköautoja oli lähes 15 prosenttia, kun viime vuonna niiden osuus oli keskimäärin 6 prosenttia.

Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvussa

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 395, joka on 7,0 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 286, joka on 7,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa. Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit ylittivät jo pitkä aikavälin tammikuun keskiarvon noin 5,5 prosentilla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammikuussa 22, joka on 16,1 prosenttia viime vuotta suurempi. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 87, eli 3,6 prosenttia viime tammikuuta enemmän.

- Kuorma-autojen tuotannossa komponenttipula on näyttäisi jo helpottavan ja vahvaa tilauskantaa on päästy purkamaan. Myös uusien kuorma-autojen kysyntä on ollut taloudelliseen tilanteeseen nähden hyvällä tasolla. Kysyntä on kohdistunut erityisesti raskaimpiin kuorma-autoihin. Kuorma-autojen markkina näyttää tänä vuonna ennakoitua paremmalta, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tero Kallio

Linja-autoja ensirekisteröitiin tammikuussa yhteensä 17, joista 11 oli kokonaismassaltaan pieniä alle 8 tonnin linja-autoja. Linja-autoja rekisteröitiin saman verran kuin viime vuoden tammikuussa.

Käytettyjen autojen kauppa piristyi tammikuussa

Käytettyjen henkilöautojen kauppa on tammikuun aikana vilkastunut selvästi syksyyn ja alkutalveen verrattuna. Autoliikkeissä tehtyjen käytettyjen autojen kauppa vilkastui tammikuussa noin 4,0 prosentilla viime tammikuuhun verrattuna. Autoliikkeiden vaihtoautovarastot ovat tammikuussa hieman pienentyneet.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Käytettyjen autojen kaupan käänne ennakoi kuluttajien luottamuksen hienoista paranemista, sillä talouden näkymät ovat hieman syksyä ja alkutalvea valoisammat. Vaihtoautojen kysyntä reagoi kulutustottumusten muutoksiin uuden auton kauppaa nopeammin, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Pekka Rissa

Autoliikkeiden tammikuussa myymistä käytetyistä autoista noin puolet oli bensiiniautoja ja noin kolmannes dieselautoja. Ladattavien autojen osuus oli noin 9 prosenttia. Osuudet ovat olleet samaa suuruusluokkaa koko viime vuoden ajan. Hybridiautojen ja ladattavien autojen osuus on ollut kasvusuunnassa, sillä niiden osuus autokannasta on kasvanut. Autoliikkeissä myydään pääosin alle 10-vuotiaita autoja ja myös autoliikkeiden käytettyjen autojen kaupassa käyttövoimaosuudet vastaavat näin ollen melko tarkalleen alle 10-vuotiaiden autojen käyttövoimajakaumaa.