Metsäteollisuus

Metsä Group aloittaa metsäsuunnitelmien teon dronella

Tänä kesänä dronella tehdään metsäsuunnitelmia noin 5 000 hehtaarille metsää Etelä- ja Länsi-Suomessa. Dronella tehdyssä metsäsuunnitelmassa ja sen lisänä tulevassa virtuaalimetsässä näkyy jokainen puu omalla paikallaan. Drone-metsäsuunnitelma tehdään noin sadalle metsänomistajalle. -Dronella saamamme tieto on niin laadukasta, että voimme sen pohjalta tehdä tarkan digitaalisen metsäsuunnitelman ja virtuaalimetsän. Dronella saatavaa metsäsuunnitelmaa voisi kutsua sähköiseksi kopioksi omasta metsästä, jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen Metsä Groupilta sanoo. -Tavoitteenamme on tehdä ensi kesänä dronella metsäsuunnitelmia yhteensä 5 000 hehtaarille metsää. Etsimme noin sataa Metsä Groupin omistajajäsentä, jotka olisivat kiinnostuneita teettämään tällaisen metsäsuunnitelman. Lisänä jokaiselle pilottiin lähtevälle tilalle tehdään myös virtuaalinen metsäsuunnitelma. Metsätilan pitäisi sijaita Etelä- tai Länsi-Suomessa ja tilakoon pitäisi olla vähintään 40 hehtaaria, Jumppanen kertoo. Dronella tehtävä metsäsuunnitelma maksaa suunnilleen saman verran, kuin perinteinenkin suunnitelma. Drone-kartoituksen tuloksena saadaan paljon nykyisiä metsäsuunnitelmia tarkempi suunnitelma, jossa jokainen yksittäinen puu on tarkasti paikallaan digitaalisella kartalla. Tämä mahdollistaa nykyistä paljon tarkemman suunnittelun.

Kahdessa vuodessa kaupalliseksi tuotteeksi

Metsä Group on kehittänyt erilaisia kamerakopteri- eli drone-menetelmiä talvesta 2016 lähtien. Testeissä on kartoitettu noin kaksi tuhatta hehtaaria metsää. - Olemme pilotoineet dronella tehtävää metsäsuunnittelua noin vuoden ajan ja kokemukset ovat olleet erittäin lupaavia. Siksi otamme askeleen pilottivaiheesta kohti laajamittaista tuotantoa yhdessä MosaicMillin kanssa, Jumppanen sanoo.

Virtuaalimetsästä hyötyä etämetsänomistajille

Metsä Groupin, Tiedon ja CTRL Realityn yhdessä kehittämä virtuaalimetsä on aito virtuaalikokemus, joka toimii kaikilla VR-laseilla ja myös mobiilisti sekä verkkoselaimessa. Palvelussa voi liikkua kuviolta toisella ja siellä voi näyttää, mitkä hakkuut ja metsänhoitotyöt metsässä ovat ajankohtaisia sekä katsoa arvioita toimenpiteiden tuloista ja menoista. Virtuaalimetsä voi korvata metsässä käynnin. Tästä on hyötyä erityisesti etämetsänomistajille ja heille, joille metsässä liikkuminen on muuten hankalaa. Liki 2000 metsänomistajaa on jo testannut virtuaalista metsäsuunnitelmaa.

Kuvat:

Metsä Group