Metsäkoneurakointi

Koneurakointi Mutikainen Oy, Simpele: Pidetään, mitä luvataan

Kun astuu Mutikaisten huoltohalliin, ensimmäisenä on vastassa kolmipyörä sekä polkutraktori. Perhe ja yritys kulkevat käsi kädessä, siitä kertovat myös naulakossa roikkuvat kahdet pienet haalarit. Pienen väen kalusto ja haalarit kuuluvat Koneurakointi Mutikainen Oy:n toimitusjohtajan Janne Mutikaisen lapsille, kuusivuotiaalle Ainolle ja kaksivuotiaalle Aarolle. - Yrittäminen vaatii kotiväeltä paljon. Ilman perheen tukea ja tarvittavaa joustoa tästä ei tulisi mitään, Janne sanoo. 33-vuotias Janne Mutikainen johtaa yritystä, jonka hänen isänsä perusti jo ennen hänen syntymäänsä. Isä Matti Mutikainen aloitti puunajon metsästä vuonna 1979 eli ensi vuonna yritys viettää 40-vuotisjuhlavuottaan. Aluksi avoimessa yhtiössä oli mukana Matin veli Toivo, mutta hän jäi toiminnasta pois vuonna 93. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1995. Yritys kasvoi pikkuhiljaa ja samalla kasvoi myös Janne jatkajaksi. Hän tuli palkalliseksi yritykseen vuonna 2005, 20-vuotiaana. Kahta vuotta myöhemmin vuonna 2007 yrityksen vetovastuu siirtyi Jannelle. Sukupolvenvaihdos otti kaikkiaan melkein kymmenen vuotta, sillä viimeiset osakkeet siirtyivät osakekaupalla Jannelle vuonna 2016. Yhtiön osakkaana on vuodesta 2009 asti ollut kymmenen prosentin osuudella myös Eero Matikainen. Jannen alku yrityksen johdossa oli opettavainen, kun syksyllä 2008 iski maailmanlaajuinen taantuma. Teollisuuspuun hakkuumäärät romahtivat Suomessa. - 2007 oli hyvä vuosi. Siinä pääsi helposti vauhtiin mukaan ja yrityksen toiminta näytti sujuvalta. Vuonna 2009 tuli hiljainen hetki, koneet seisoivat huhtikuusta elokuuhun. - Siinä kohtaa tuli mietittyä, miten selvitään. Jälkeenpäin ajateltuna oli hyväkin, että haastetta tuli heti alussa. Siitä sai kokemusta mennä eteenpäin, Janne muistelee. Vuosi 2009 on ainut, jolloin Mutikaisilla on lomautettu kuljettajia. Koneurakointi Mutikainen Oy on korjannut puuta Metsä Groupille 14 vuotta. Nykyisin yritys on Metsä Groupin Lappeenrannan hankinta-alueen alueyrittäjä, ja sen toimialue on Simpeleen ympäristö. Kalustoa on viiden hakkuukoneen ja kolmen ajokoneen verran. Koneiden siirrot tehdään omalla lavettiautolla. Lisäksi yrityksellä on huoltoauto, jossa on varusteet ja välineet myös ilmastointilaitteiden huoltoa varten. Janne keskittyy korjuun suunnitteluun, työmaiden järjestelyyn, yrityksen pyörittämiseen sekä koneiden – ja myös ihmisten huoltoon. Isä Matti hoitaa muun muassa koneiden siirtoja. Myös Jannen äiti Pirjo ja vaimo Emmi ovat mukana yritystoiminnassa, he hoitavat palkanmaksua, kirjanpitoa ja varaosakuljetuksia.

Matti luotti aina, että Janne jatkaa

Janne on koulutukseltaan elektroniikka-asentaja. Metsäalan ja puunkorjuun osaaminen on tullut käytännön kautta, ”elämänkoulua erheen ja virheen kautta” kuten Janne itse kuvaa. Janne on niitä, jotka ovat lapsena nukkuneet päiväuniaan metsäkoneen ohjaamossa. - Luotin aina ehdottomasti siihen, että Janne jatkaa yritystä. Kun hän oli opiskelemassa ja työharjoittelussa toisaalla, hän kävi viikonloput ja lomat puunkorjuussa, Matti kertoo. - Koskaan ei ole tarvinnut epäröidä yrityksen jatkamista. Joskus on asioita paljon päällekkäin, mutta mitään mörköjä ei ole koskaan kaapissa ollut, Janne kuvaa.

”Riittää, että kuuntelee”

Mutikaisilla ei ole tarvinnut käydä isä-poika-kädenvääntöä yrityksen johtamisesta. Näkemyseroja on joissain asioissa saattanut olla, mutta Matti nauraa, että ”aina on neuvottelemalla päästy toisen haluamaan tulokseen”. - Aina ei olla oltu samaa mieltä, mutta mitään radiohiljaisuuksia ei ole ollut, Janne sanoo. - Parasta on se, että Matilta voi kysyä neuvoa ja näkemyksiä ja tietää saavansa sataprosenttisen rehellisen vastauksen. Jos isän kanta on eri kuin oma, se saa pohtimaan ja kyseenalaistamaan omaa ajattelua. Usein on harkinnan jälkeen tullut kuitenkin jääräpäisesti toteutettua omaa näkemystä, Janne nauraa. - Minulle riittää, että Janne kuuntelee. Ei tarvitse uskoa, Matti sanoo. Jannen tavoitteena on kehittää yritystä maltillisesti. Pyrkimyksenä ei ole yrityksen suuruudenhullu kasvattaminen, vaan hyvämaineinen, vakavarainen ja tuottava yritys, jonka korjuujälki on hyvää. Että pystytään pitämään se, mitä luvataan. - Pitää uskoa, että yritys kantaa. Jos pääsisi samaan tilanteeseen kuin isä, se olisi hyvä, Janne kuittaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

 

Koneurakointi Mutikainen Oy:n Janne Mutikainen vastaanotti Einari Vidgrén säätiön Einarin Palkinnon 22.5.2018