Metsäteollisuus

Uusi tehdas kasvattaa puupohjaisen kuidun tuotantoa Suomessa

Woodspinin uusi päästötön tehdas kasvattaa kestävän puupohjaisen SPINNOVA® -kuidun tuotantoa Suomessa. Yhtiön ensimmäinen SPINNOVA®-kuitua valmistava kaupallinen laitos nostaa tuotannon 1000 tonniin vuodessa.

spinnova tehdas

Suomalainen kestävien tekstiilien edelläkävijä Spinnova ja maailman suurin selluyhtiö Suzano ovat avanneet ensimmäisen kaupallisen mittakaavan tuotantolaitoksensa, joka tuottaa puupohjaista SPINNOVA® -kuitua. Spinnovan ja Suzanon yhteisyrityksen Woodspinin operoima tehdas tuottaa vuosittain 1 000 tonnia kestävää, kierrätettävää ja täysin biohajoavaa tekstiilikuitua vastuullisesti kasvatetusta puusta. Kyseessä on Suzanon ensimmäinen tuotantolaitos Brasilian ulkopuolella. Woodspin on myös ilmoittanut suunnitelmista avata toinen laitos tuotannon laajentamiseksi. Tavoitteena on kasvattaa vuotuista tuotantokapasiteettia vuoteen 2033 mennessä miljoonaan tonniin puupohjaista kuitua.

- Globaali muoti- ja tekstiiliteollisuus tarvitsee korkealaatuisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja. Woodspin tuo markkinoille Spinnovan innovatiivisen biohajoavan tekstiilikuidun, joka on valmistettu Suzanon vastuullisesti hankitusta eukalyptussellusta. Spinnovan kuidun ympäristövaikutukset ovat radikaalisti pienemmät verrattuna esimerkiksi puuvillakuituihin ja se tarjoaa yhden harvoista skaalautuvista ratkaisuista kestävään kuitutuotantoon. Olemme innoissamme tuotannon laajentamisesta ja sen positiivisista vaikutuksista, Suzanon uudesta liiketoiminnasta vastaava johtaja Christian Orglmeister sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Modernilla tuotantolaitoksella on perusteellinen lähestymistapa kiertotalouteen ja kestävyyteen. Tehtaan SPINNOVA®-kuidun tuotanto on täysin päästötöntä ja sen ainoa sivutuote on lämpö, minkä vuoksi laitos ei tarvitse ympäristölupaa toimintaansa varten. Käyttämällä modernia energian talteenottojärjestelmää ylimääräinen lämpö kierrätetään paikalliseen kaukolämpöjärjestelmään. Tämä säästää arvioiden mukaan 2,4 kg hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) yhtä tuotettua kuitukiloa kohden, joka muutoin tarvittaisiin kaukolämmön tuottamiseen. Yhdessä ympäristöystävällisen tuotantoprosessin kanssa Woodspinin uraauurtava laitos säästää enemmän päästöjä kuin mitä se aiheuttaa.

- Spinnovan patentoidussa tuotantoprosessissa ei käytetä haitallisia kemikaaleja tai liuotusta, eikä siitä synny jätettä tai mikromuoveja. Prosessin hiilijalanjälki on 74% pienempi ja siinä käytetään 99,5% vähemmän vettä verrattuna perinteiseen puuvillan tuotantoon. Tuloksena on luonnollinen, puuvillamainen tekstiilikuitu, joka läpäisee sekä brändien että kuluttajien tiukat vaatimukset ympäristöystävällisyydestä ja suorituskyvystä. Woodspinin tehtaan kaltaisten laitosten ansiosta kuitua saadaan nyt tuotettua skaalautuvasti, Spinnovan teknologiajohtaja ja perustaja Juha Salmela sanoo.

Tehtaan tuotannossa käytetään SPINNOVA® -kuidun raaka-aineena puusellua, joka valmistetaan sertifioidusta ja kestävästi kasvatetusta eukalyptuspuusta. Sellun toimittaa Suzano, jolla on nollatoleranssi metsäkatoa kohtaan, ja joka istuttaa eukalyptuspuita aiemmin heikentyneelle maaperälle.

spinnova tehdas

Puupohjaista SPINNOVA®-kuitua ovat jo käyttäneet kansainväliset muotitalot, kuten adidas, H&M Group, Marimekko ja JACK&JONES.