Metsäteollisuus

Viisaat polttaa haketta

Vuonna 2007 Kainuun bioenergiatoimijaksi perustettu OK-Yhtiöt laajeni vuonna 2009 Keski-Suomeen. Yhtiössä osakkaina noin 40 metsäkone-, maanrakennus, lämpö ja kuljetusyrittäjää. Kainuun toiminnoista on kesästä 2012 alkaen vastannut metsätalousinsinööri Arto Soininen.

OK-Yhtiöt
OK-Yhtiöillä on kalustona vain yksi 125 kuution vetoinen rekka ja se riittää melko mukavasti hakkeen kuljetukseen Kainuun alueella. Kuljetus Lohilahden auto on sesonkiaikana mukana hakerallissa. Noin 10 000 tuntia pyörinyt JK-hakkuri ottaa 600-hevosvoimiasesta Volvosta välillä hevoset käyttöön lähes viimeistä pollea myöten. Irtokuutiossa haketta on energiaa noin 0,8 Mw ja koivu nostaa energiasisältöä mukavasti.

Tätä ennen Soininen toimi Kainuun alueella savolaisen sahan hankinta-asiamiehenä, joten alueen metsät ovat miehelle varsin tuttuja. Hän kertoo, että yhtiö on viime aikoina saanut mukavan pituisia sopimuksia aikaiseksi, eli pullat ovat hyvin uunissa. Jos entisaikaisia, kylmiä talvia tulisi, niin johan hakekauppakin kävisi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.