Metsäteollisuus

UPM puolivuosikatsaus 2023: Voimakas käänne markkinoilla painoi Q2-tuloksen poikkeuksellisiin pohjalukemiin

UPM-Kymmene Oyj:n liikevaihto vuoden toisella neljänneksellä oli 2558 miljoonaa euroa (Q2 2022: 2562). Vertailukelpoinen liikevoitto laski 71% ja oli 114 (387) miljoonaa euroa, eli 4,5 % (15,1 %) liikevaihdosta. Vuoden ensimmäisen puoliskan aikana UPM:n liikevaihto kasvoi 5% ja oli 5345 miljoonaa euroa (5069), vertailukelpoinen liikevoitto laski 29% ja oli 470 (664) miljoonaa euroa, 8,8 % (13,1 %) liikevaihdosta.

UPM

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi tulosta:

"Liiketoimintaympäristö oli poikkeuksellinen ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Geopoliittinen epävarmuus, hidastunut taloudellinen toimeliaisuus ja korkea inflaatio vaikuttivat kuluttajiin. Samaan aikaan poikkeuksellinen varastojen purkaminen jatkui toimialan tuotearvoketjuissa. Seurauksena oli voimakas ja nopea käänne markkinoilla. Tuotteiden toimitusmäärät olivat selvästi alle arvioidun loppukäyttökysynnän, ja hyödykkeiden, kuten sellun ja energian, maailmanmarkkinahinnat laskivat historiallisista huipuista syklin pohjalukemiin puolessa vuodessa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toisen neljänneksen tuloksemme oli pettymys. Liikevaihtomme oli 2 558 miljoonaa euroa eli edellisvuoden tasoa. Vertailukelpoinen liikevoitto laski 114 miljoonaan euroon (Q2 2022: 387 miljoonaa euroa). Markkinahaasteiden lisäksi vuosineljänneksen tulokseen vaikuttivat UPM Fibresin, UPM Energyn ja UPM Biofuelsin suuret kunnossapitotyöt sekä Paso de los Torosin käynnistykseen liittyvät normaalit kustannukset.
Liiketoiminnan rahavirta oli vakaa 459 miljoonaa euroa, ja sitä tukivat rahavirrat energiasuojauksista. Taseemme on edelleen erittäin vahva. Nettovelka laski 2 557 miljoonaan euroon. Rahavarat ja käyttämättömät luottolimiitit olivat neljänneksen lopussa 6,4 miljardia euroa.

Toisella vuosineljänneksellä useimpien tuotteidemme toimitukset jäivät merkittävästi pitkän aikavälin keskiarvoista. Toimituksiin vaikutti edelleen jatkunut varastojen purkaminen. UPM Communication Papers ja UPM Plywood suoriutuivat hyvin matalien toimitusmäärien ja laskevien hintojen ympäristössä. UPM Raflatac ja UPM Specialty Papers onnistuivat yksikkömarginaalien hallinnassa, mutta tulokset jäivät heikoiksi alempien toimitusmäärien johdosta. UPM Fibresin ja UPM Energyn toimitusmäärät kasvoivat, mutta hinnat laskivat merkittävästi vertailukausista.

Myönteistä toisessa vuosineljänneksessä oli se, että muuttuvat tuotantokustannukset laskivat ja vaikuttivat tulokseen positiivisesti. Vastasimme markkinoiden haasteisiin jatkamalla aktiivista marginaalien hallintaa ja leikkaamalla nopeasti kustannuksia. UPM:n eri liiketoiminnoissa vähennetään työvoimaa sekä pysyvästi että väliaikaisesti, hyödynnetään joustavia työaikoja sekä toteutetaan uudelleenjärjestelyjä. UPM Communication Papers sulki pysyvästi UPM Schongaun paperitehtaan PK6:n Saksassa ja UPM Steyrermühlin tehtaan PK4:n Itävallassa. Liiketoiminta jatkaa kapasiteettinsa sopeuttamista vastaamaan kannattavaa asiakaskysyntää strategiansa ja pitkän aikavälin markkinanäkymiensä mukaisesti.

Näiden toimenpiteiden ja erittäin kilpailukykyisten tehtaidensa ansiosta UPM:llä on hyvät edellytykset menestyä, kun toimitusmäärät alkavat palautua normaalimmalle tasolle.

Strategisen virstanpylvään, Paso de los Torosin sellutehtaan ensimmäiset asiakastoimitukset alkoivat Uruguayssa toukokuussa. Tehtaan käynnistäminen on edennyt hyvin, ja se on saavuttanut 70 prosentin tuotantovauhdin heinäkuussa. Odotamme tehtaan käyttökatteen olevan positiivinen kolmannella vuosineljänneksellä, vaikka sellun hinnat ovatkin syklin pohjatasoa. Kun tehdas on täydessä tuotannossa ja optimoitu, sen odotetaan saavuttavan erittäin kilpailukykyisen kassakustannustason, noin 280 dollaria toimitettua sellutonnia kohden. Tähän vaikuttavat tehokas puunhankinta, suuri koko, paras käytettävissä oleva tekniikka ja tehokas logistiikka. Suurin osa sellukapasiteetistamme on nyt Uruguayssa. Puuviljelmiin perustuva, erittäin kilpailukykyinen liiketoiminta tarjoaa myös pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia eri biomateriaaleissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toinen virstanpylväämme eli OL3-ydinvoimalaitosyksikkö aloitti säännöllisen kaupallisen tuotannon, mikä kasvattaa hiilidioksidivapaata sähköntuotantoamme lähes 50 prosenttia. Pidemmällä aikavälillä UPM:n kilpailukykyinen ja ketterä energialiiketoiminta avaa kasvumahdollisuuksia synteettisissä polttoaineissa ja materiaaleissa.

Biokemikaali-investointimme Saksan Leunassa etenee, ja biojalostamo sai toimintaluvan toukokuussa. Hanke on kuitenkin kärsinyt poikkeuksellisen haastavasta investointiympäristöstä, jossa on ollut pulaa materiaaleista ja urakoitsijoista. Näissä olosuhteissa tämän lajissaan ensimmäisen biojalostamon rakentaminen ja pienempienkin muutosten toteuttaminen on ollut vaativaa ja aiheuttanut aikataulumuutoksia ja viivästyksiä. Investointihankkeen odotetaan nyt valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä, ja hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 1 180 miljoonaa euroa. Hanke etenee täyttä vauhtia. Jalostamoalueen varsinaiset rakennustyöt valmistuvat kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä, ja jalostamon käyttöönotto toteutetaan vaiheittain tämän vuoden viimeisestä neljänneksestä alkaen.

Meillä on täysi luottamus biokemikaaliliiketoimintamme kannattavuuteen ja UPM Leunassa käytettäviin teknologioihin. Ensimmäisestä jalostamosta saatavat opit hyödyttävät liiketoiminnan laajentamista tulevaisuudessa. Kaupallisella puolella olemme rakentaneet onnistuneesti yhteistyötä ja kumppanuuksia jakelijoiden, asiakkaiden ja globaalien brändien kanssa. Kiinnostus fossiilisia materiaaleja korvaavia uusiutuvia tuotteitamme kohtaan on ollut suurta.

Rotterdamiin mahdollisesti rakennettavan biopolttoainejalostamon yksityiskohtainen kaupallinen ja tekninen perussuunnittelu jatkuu.

Alkuvuosi oli kaiken kaikkiaan haastava koko maailman sopeutuessa uusiin taloudellisiin ja poliittisiin realiteetteihin. Luotan kuitenkin siihen, että liiketoimintomme suoriutuvat selvästi paremmin, kun suhdanteet kääntyvät suotuisimmiksi. UPM:n pitkän aikavälin positiiviset ajurit ja kasvunäkymät ovat ennallaan ja innostavia."

Jussi Pesonen

Näkymät vuodelle 2023

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Koko vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan laskevan vuodesta 2022. UPM:n vertailukelpoisen liikevoiton vuoden 2023 jälkipuoliskolla odotetaan olevan samaa tasoa tai parempi kuin vuoden 2023 alkupuoliskolla.

UPM:n toimitusmäärien odotetaan nousevan vuoden 2023 jälkipuoliskolla vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Toimitukset olivat epätavallisen matalat vuoden 2023 alkupuoliskolla, mihin vaikutti merkittävä varastojen purkaminen eri tuotearvoketjuissa. Varastojen purkamisen vaikutuksen odotetaan vähenevän asteittain vuoden toisella puoliskolla, jolloin UPM:n toimitukset voivat elpyä kohti arvioitua loppukäyttökysyntää. Tuotannon käynnistyminen UPM Paso de los Torosin sellutehtaalla ja OL3-ydinvoimalaitosyksikössä kasvattavat UPM:n toimituksia vuoden 2023 loppupuoliskolla.

Sellun ja sähkön markkinahinnat olivat historiallisen korkealla tasolla vuoden 2022 loppupuoliskolla ja laskivat nopeasti syklin arvioiduille pohjatasoille vuoden 2023 alkupuoliskolla. Vuoden jälkipuolisko alkaa alhaisilla sellun ja sähkön hinnoilla, mikä vaikuttaa näiden hyödykkeiden hinnoista riippuvien liiketoimintojen tuloksiin. Muissa liiketoiminnoissa UPM jatkaa marginaalien hallintaa.

Muuttuvien kustannusten odotetaan laskevan vuoden 2023 jälkipuoliskolla verrattuna vuoden alkupuoliskoon. Lisäksi UPM toteuttaa toimenpiteitä laskeakseen kiinteitä ja muuttuvia kustannuksia.