UPM teki ennätyksellisen osavuosituloksen – kaikki liiketoiminnot menestyivät erinomaisesti
Q3 2022 lyhyesti
- Liikevaihto kasvoi 36 % ja oli 3 420 (Q3 2021: 2 523) miljoonaa euroa
- Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 84 % ja oli 779 (424) miljoonaa euroa eli 22,8 % (16,8 %) liikevaihdosta
- Liiketoiminnan rahavirta oli -201 (318) miljoonaa euroa, mihin vaikutti energiasuojausten rahavirta. Muilta osin liiketoiminnan rahavirta oli pääasiassa odotusten mukainen
- Energiafutuurihintojen nousu jatkui, mikä aiheutti lyhyen aikavälin rahavirtavaikutusta energiasuojauksista. Vastaavasti se luo UPM Energylle vahvaa tuloksentekopotentiaalia
- Myyntihinnat nousivat kaikilla liiketoiminta-alueilla ja ylittivät korkeampien muuttuvien kustannusten negatiivisen vaikutuksen
- Rahavarat ja käyttämättömät luottolimiitit olivat 5,2 miljardia euroa katsauskauden lopussa. UPM allekirjoitti 4,3 miljardin euron luottolimiitit vuoden kolmannen neljänneksen aikana
- Elokuussa EcoVadis nimesi vastuullisuusarvioinnissaan UPM:n korkeimmalle mahdolliselle Platinum-tasolle
- Syyskuussa UPM Raflatac sai AMC AG:n oston päätökseen
- Lokakuussa uusi selluterminaali Montevideon satamassa Uruguayssa vihittiin käyttöön
Q1–Q3 lyhyesti
- Liikevaihto kasvoi 19 % ja oli 8 489 (Q1–Q3 2021: 7 141) miljoonaa euroa
- Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 43 % ja oli 1 443 (1 010) miljoonaa euroa, mikä oli 17,0 % (14,1 %) liikevaihdosta
- Liiketoiminnan rahavirta oli -1 068 (844) miljoonaa euroa, mihin vaikutti energiasuojausten rahavirta hyvin poikkeuksellisessa energiamarkkinassa
- Nettovelka nousi 3 133 (667) miljoonaan euroon ja nettovelan suhde EBITDAan oli 1,39 (0,38). Merkittävä osa nettovelan lisäyksestä on väliaikaista johtuen energiasuojausten ja tulevaisuuden energiantuotannon rahavirtavaikutuksista
- UPM päätti keskeyttää toimitukset Venäjälle, puun ostamisen Venäjällä ja UPM Chudovon vaneritehtaan toiminnan
- Lakko Suomessa vaikutti tuotanto- ja toimitusmääriin vuoden alkupuolella. Vaikutuksen arvioidaan olevan vähäinen koko vuoden tulokseen
- Huhtikuussa UPM ja Paperiliitto solmivat ensimmäistä kertaa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset
- Kesäkuussa UPM ilmoitti Steyrermühlin tehdasalueen myynnistä Itävallassa kilpailukykynsä turvaamiseksi ja sanomalehtipaperituotannon sopeuttamiseksi pitkän aikavälin markkinakehitykseen
Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi Q3:n tulosta:
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- UPM ylsi Q3:lla kaikkien aikojen osavuositulokseen. Liiketoimintamallimme vahvuus näkyi selvästi siinä, että UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers, UPM Raflatac, UPM Energy ja UPM Biofuels tekivät kaikki samanaikaisesti ennätystuloksen. Myös UPM Fibresin ja UPM Plywoodin tulokset olivat vahvat. Kaiken kaikkiaan kolmas vuosineljännes oli suuri menestys, kun otetaan huomioon erittäin epävarma ja epävakaa liiketoimintaympäristö.
Hyvä kysyntä jatkui useimmissa liiketoiminnoissa. Myyntihinnat nousivat enemmän kuin muuttuvat kustannukset. Toimitusmäärät normalisoituivat poikkeuksellisen ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen, ja toiminnan tehokkuus oli hyvällä tasolla. Merkittäviä riskejä ei toteutunut vuosineljänneksen aikana.
Liikevaihto kasvoi 36 % ja oli 3 420 (Q3 2021: 2 523) miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 84 % ja oli 779 (424) miljoonaa euroa. Edellisen neljänneksen tavoin energiasuojausten rahavirta vaikutti merkittävästi liiketoiminnan rahavirtaan, joka oli -201 miljoonaa euroa. Suojaustemme luonteesta johtuen tämän rahavirran odotetaan kääntyvän tulevaisuudessa.
Taloudellinen asemamme on edelleen vahva. Rahavarat ja käyttämättömät luottolimiitit olivat 5,2 miljardia euroa vuosineljänneksen lopussa. Nettovelan suhde EBITDAan oli terveellä tasolla 1,39. Näin vankalta pohjalta on hyvä luovia vaikeasti ennustettavassa toimintaympäristössä.
Vuosineljännestä leimasi vahvasti Euroopan energiakriisi. Energiamarkkinoilla hinnat ja vaihtelu olivat ennennäkemättömällä tasolla. Markkinoiden hintasignaalit ovat ensiarvoisen tärkeitä koko energiajärjestelmälle sekä UPM:n energiantuotannolle ja -kulutukselle. Optimoimme jatkuvasti sähkönkulutusta tunneille, jolloin hinnat ja yhteiskunnan energiantarve ovat alimmillaan, ja lisäämme vesivoimatuotantoa energiatarpeen ollessa suurinta. Osallistumme näin sähkömarkkinoiden tasapainottamiseen erityisesti Suomessa. Samalla tämä kaikki luo merkittävää arvoa ja kilpailuetua paitsi energialiiketoiminnallemme myös paljon energiaa käyttäville liiketoiminnoillemme.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyUPM Energy ylsi ennätystulokseen. Se hyötyi korkeista markkinahinnoista, epävakailla markkinoilla optimoidusta vesivoimatuotannosta ja OL3-ydinvoimalaitosyksikön toimittamista ensimmäisistä merkittävistä tuotantomääristä.
UPM Fibresin osavuositulos oli erinomainen vakaana jatkuneen kysynnän ja sellun korkeiden hintojen ansiosta. Sahatavaraliiketoimintaan vaikutti rakentamisen loppukäyttöjen kysynnän selvä hidastuminen.
UPM Communication Papersin erinomainen tulostaso on huomionarvoinen saavutus. Tuotantokustannukset, erityisesti energian ja kuitujen hinnat, ovat nousseet radikaalisti, mutta kustannusnousu on onnistuttu kattamaan myyntihinnoilla. Liiketoiminta on siirtynyt päättäväisesti aiempaa ketterämpään toimintamalliin erittäin epävarmoilla markkinoilla.
UPM Specialty Papers teki kaikkien aikojen parhaan osavuosituloksensa huolimatta historiallisen korkeista raaka-ainekustannuksista. Irroke- ja pakkauspaperien markkinat jatkuivat vahvoina. Aasian hienopaperimarkkinat olivat yhä haastavat.
Markkinat olivat edelleen suotuisat UPM Raflatacille. Tarrojen asiakaskysyntä jatkui hyvänä, ja liiketoiminta menestyi todella hienosti. Saksalaisen AMC AG:n osto saatiin päätökseen syyskuussa, ja se vauhdittaa liiketoiminnan kasvua sekä laajentaa tuotetarjontaa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyUPM Plywoodin vuosineljännes oli hyvä, vaikka rakennusteollisuuden tuotteiden kysyntä hiipui. Useimpien tuotteiden myyntihinnat nousivat.
Muista liiketoiminnoista UPM Biofuelsin tuotanto ja kannattavuus ylsivät ennätystasolle vahvoilla uusiutuvien polttoaineiden markkinoilla. Strategiamme, joka perustuu erittäin vastuullisten uusiutuvien polttoaineiden valmistamiseen omista integroiduista raaka-aineista ja ainutlaatuisella teknologialla, tuottaa todellakin tulosta.
Uruguayssa Paso de los Torosin sellutehtaan on määrä aloittaa kaupallinen tuotanto ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2023. Investointi kasvattaa selluliiketoimintaamme yli 50 %. Hankkeessa saavutettiin lokakuussa tärkeä merkkipaalu, kun Montevideon sataman uusi selluterminaali vihittiin käyttöön. Suora yhteys tehtaalta maailmanmarkkinoille on keskeistä selluliiketoiminnan kilpailukyvylle.
OL3-ydinvoimalaitosyksikön koekäyttö jatkuu. Kaupalliseen tuotantoon päästyään yksikkö kasvattaa energialiiketoimintaamme lähes 50 % ja tuo markkinoille kaivattua päästötöntä sähköä.
Biokemikaalijalostamon rakentaminen jatkuu suunnitellusti Leunassa, Saksassa. Uusi kasvuliiketoiminta tarjoaa kestäviä ratkaisuja korvaamaan fossiilisiin raaka-aineisiin pohjautuvia materiaaleja monissa loppukäytöissä. Asiakkaiden kiinnostus innovatiivisia biokemikaalituotteitamme kohtaan on innostavaa. Rotterdamiin Hollantiin mahdollisesti rakennettavan biopolttoainejalostamon perussuunnittelu jatkuu.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyVuosineljänneksen aikana saimme ennätyksellisen korkeat pisteet johtavalta toimitusketjujen vastuullisuutta arvioivalta EcoVadis-luokituslaitokselta ja pääsimme jälleen Platinum-tasolle, jolle yltää vain yksi prosentti arvioiduista 90 000 yhtiöstä. Kestävä kehitys on UPM:n Biofore-strategian ytimessä. Tarjoamme maailmalle vastuullisesti tuotettuja, uusiutuvia materiaaleja lukuisiin loppukäyttökohteisiin sekä kilpailukykyistä päästötöntä sähköä.
Kun katsomme eteenpäin, liiketoimintaympäristössä on edelleen monia epävarmuuksia, mutta UPM on hyvissä asemissa kohtaamaan ne. Liiketoimintojemme suorituskyky on hyvä, toimintamallimme ketterä ja taseemme vahva. Lisäksi kasvuhankkeemme ovat lähellä käynnistymistään ja tuovat merkittävää uutta tulosta tulevaisuudessa. Tänä vuonna odotamme vuosituloksemme olevan ennätyksellinen.”
Näkymät vuodelle 2022
UPM:n koko vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan nousevan vuodesta 2021. Ennätysvahvan Q3 2022 tuloksen jälkeen UPM:n tuloksentekokyvyn odotetaan jatkuvan viime vuotta parempana.
Näkymissä on edelleen merkittäviä epävarmuuksia, jotka liittyvät sotaan Ukrainassa, pandemian jäljellä oleviin vaikutuksiin, talouskasvuun Euroopassa ja globaalisti, energian hintoihin, saatavuuteen ja energiasääntelyyn Euroopassa, OL3-voimalaitosyksikön käynnistymiseen ja tiukkoihin raaka-aine- ja logistiikkamarkkinoihin.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMyyntihintojen ja muuttuvien kustannusten odotetaan olevan korkeammat useimmissa UPM:n liiketoiminnoissa vuoden 2022 jälkipuoliskolla vuoden alkupuoliskoon verrattuna. UPM jatkaa marginaalien hallintaa tuotteiden hinnoittelulla, tuotteiden ja markkinoiden optimoinnilla, tuotantolaitosten tehokkaalla käytöllä sekä toimenpiteillä, joilla parannetaan muuttuvien ja kiinteiden kustannusten tehokkuutta.