Puutavara-autoilu

Mikko Nukalan kustomointiuran kunniaksi – Jari Välkkynen tarttui näyttelyrekan maalaukseen 20 vuoden tauon jälkeen

Mikko Nukalan ura kuljetusalalla käynnistyi 1960-luvulla ja ehti jatkua seitsemällä vuosikymmenellä. Autojen koristelu, rakentaminen ja maalaaminen alkoi kiehtoa härmäläistä Nukalaa jo 70-luvun loppupuolella, ja ensimmäinen näyttelyauto syntyikin jo 1982. Nimi oli puuautolle osuva Green Gold. Nukala oli suomalainen pioneeri raskaan kaluston kustomoinnissa, ja mukana myös Power Truck Show-tapahtuman järjestelyissä alusta, eli vuodesta 2005 alkaen aina viime vuoteen asti. Mikko Nukala nukkui pois elokuun viimeisenä päivänä, vain muutama viikko historian 18. näyttelyn jälkeen. Tämän vuoden tapahtumassa Mikon muistoa kunnioitetaan Kuljetus Nukala Oy:n uudella autolla, jonka maalaajana toimii Jari Välkkynen. Mies, joka maalasi näyttelyauton viimeksi 20 vuotta sitten, tietenkin Mikko Nukalalle.

Kustom King, Kuljetus Nukala, Power Truck Show 2023
Kustom King valmiina vuoden 2023 Power Truck Show`ta varten. Auto kuvattu torstai-iltana ennen porttien avautumista. Power Truck Show Härmässä 11.-12.8.2023 klo 10.00-18.00.

Mikko Nukala kulki Härmän seudulla 15-vuotiaasta alkaen tekemässä Bedfordin nosturiautolla kuormia veljensä Maurin DAFin puoliperävaunulliseen puuautoon. Kärykin kävi kortitta ajosta, mutta siitä huolimatta kuorma-autokortti tuli heti täysi-ikäistymisen myötä. Ensimmäisen oman, tuliterän Scania Vabis 76-kuorma-auton Mikko osti jo kesäkuussa 1966, monta kuukautta ennen 18-vuotispäiväänsä. Autonhakureissulla oli kaksi kortitonta, kun isä Feliksillä ei ollut korttia, eikä Mikolla edes ikää. Kymppipyörä Scania maksoi silloin 54 000 markkaa, ja yhdistelmän kokonaismassa oli 32 tonnia. Ajan henki tosin oli, että kaikki ajoivat ylikuormilla, koska kantavuudet olivat niin pienet, ettei toiminta lain puitteissa ollut miltään osin kannattavaa. Kissa ja hiirileikki liikkuvan poliisin kanssa oli jatkuvaa, ja aina välillä kissalan pojat saivatkin hiiren kiinni.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.