Kuljetus

Kuorma-autojen rekisteröintien kasvun taustalla ajopiirtureja koskeva vaatimus

Digitaaliset ajopiirturit ovat olleet pakollisia varusteita kuorma- ja linja-autoissa Euroopan unionissa vuodesta 2006 lähtien. Ns. älykkäät ajopiirturit korvasivat digitaalisten ajopiirtureiden ensimmäiset versiot jo vuonna 2019.

Stoneridgen uusin 2. sukupolven Älykäs Smart2 -piirturi
Stoneridgen uusin 2. sukupolven Älykäs Smart2 -piirturi. Kuva: Piirla.fi

Toisen sukupolven ajopiirturien saatavuus on koko Euroopassa ollut heikko taustajärjestelmien keskeneräisyyden, piirturien viivästyneen tyyppihyväksynnän ja komponenttipulan takia. Myös kuorma-autojen päällirakentaminen on ruuhkautunut viime vuosina kertyneen tilauskannan purkautuessa.

Piirturipulan takia elokuussa on jouduttu rekisteröimään satoja sellaisia kuorma-autoja, jotka normaalisti olisi ensirekisteröity vasta syksyn ja alkutalven aikana. Elokuussa rekisteröitiin yhteensä 557 uutta kuorma-autoa, kun keskimääräinen elokuun rekisteröintimäärä on viime vuosina ollut noin 250 kuorma-autoa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yli 16 tonnin painoluokassa kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity yhteensä 2 177, joka on 37,0 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on elokuun loppuun mennessä rekisteröity 137, joka on 33,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 618, joka on 33,8 prosenttia viime vuotta enemmän.

Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit tammi-elokuussa 2023 (ja 2022)

raskaiden kuorma-autojen ensirekisteröinnit
Rekisteröintien vahva kasvu viime vuoteen verrattuna näkyi kaikilla valmistajilla, lukuun ottamatta Renault Trucksia.