Puutavara-autoilu

Puutavaran purku Kemin biotuotetehtaalla ei vielä toimi itsenäisesti

Kemin biotuotetehtaalla junien ja puutavara-autojen purkamisessa on suunniteltu hyödynnettävän tekoälyä ja konenäköä. Kaksi Andritzin toimittamaa sähkökäyttöistä puukenttänosturia ovat ensimmäiset laatuaan koko maailmassa. Tarkoituksena on, että purkuvaiheessa kuormat skannataan, jotta puut voitaisiin purkaa automaattisesti, tosin kuorimon valvomossa istuvan operaattorin valvonnassa.

autonomiset puutavaranosturit Kemin biotuotetehtaalla

Tehdas käynnistyi noin kuukausi sitten, mutta vielä tässä vaiheessa autonomisten nosturien koulutus on kesken.

- Puukenttänosturit hyödyntävät konenäköä ja tekoälyä toiminnoissaan, ja jotta ne voivat toimia itsenäisesti, niiden koulutus tulee saattaa loppuun. Autonomian osalta koulutus on vielä kesken ja sen takia itsenäinen puunpurku ei vielä toimi täydellisesti. Koska nosturit ovat ensimmäiset laatuaan koko maailmassa, koulutuksen lopullista kestoa on vaikea arvioida. Purku voidaan toteuttaa myös operaattoreiden ohjauksella, kuten tällä hetkellä tehdään, viestintäpäällikkö Henri Saloranta Metsä Fibreltä kommentoi Metsätrans-lehdelle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sosiaalisessa mediassa uusi järjestelmä on herättänyt runsaasti keskustelua jo ennen tehtaan avautumista. Muutamia viikkoja sitten alan Facebook-ryhmässä levisi Snapchatista poimittu kuva ei niin edustavasta, uusilla nostureilla tehdystä puupinosta ja nyt tällä viikolla alun perin TikTokiin ladattu video, jossa uusi nosturi nappaa puuautosta nipun ja toisella kouralla kärryn. Kärri ehtii nousta useamman metrin etupäästään, kunnes yksi pankko irtoaa ja tippuu takaisin kenttään.

Salorannan mukaan autonomian koulutuksen ohella myös operaattoreiden koulutus nostureiden käyttöön on kesken. – Nostureiden laitetoimittaja ja oma henkilöstömme työskentelee aktiivisesti asian parissa.

Videolle tallentuneessa tilanteessa kyse ei siis ollut autonomisen nosturin käytöstä, vaan inhimillisestä käyttäjävirheestä, Saloranta täsmentää.

Toistaiseksi nostureiden ohjaus siis jatkuu operaattoreiden ohjaamana, ja autonomian koulutus tapahtuu samanaikaisesti.