Kuljetus

Nokian Renkaat saavutti keskeisen ilmastotavoitteensa seitsemän vuotta etuajassa

Nokian Renkaat on saavuttanut keskeisen päästövähennystavoitteensa seitsemän vuotta etuajassa. Yhtiön yksi tieteeseen perustuva kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite oli vähentää rengastehtaiden CO2-päästöjä 52 prosenttia tuotettua rengastonnia kohden vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna. Tavoite saavutettiin jo vuonna 2023. Nokian Renkaiden tehdaspäästöt tuotantotonnia kohti ovat jo rengasalan alhaisimmat, mutta yhtiö jatkaa työtään päästöjen vähentämiseksi.

auto talvisessa maisemassa

Vuonna 2015 Nokian Renkaiden tehtaiden suorat hiilidioksidipäästöt olivat 723 kilogrammaa1 tuotantotonnia kohden, joten niiden vähentäminen 52 prosentilla tarkoittaa alle 347 kilogrammaa tuotantotonnia kohden, mikä oli vuoden 2030 tavoite. Nokian Renkaat kuitenkin on jo tänä vuonna etenemässä nopeasti kohti päästötasoa, joka on alle 200 kilogrammaa tuotantotonnia kohden. 

Nokian Renkaiden suorien hiilidioksidipäästöjen taso oli jo viime vuonna selvästi rengasalan alhaisin. Vuonna 2022 Nokian Renkaiden suorat CO2-päästöt olivat 420 kilogrammaa2 tuotantotonnia kohden, kun suurimmalla osalla rengasvalmistajista suorat tehdaspäästöt olivat 700–1100 kilogrammaa3 tuotantotonnia kohden. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan välittömiä toimenpiteitä. Vaikka Nokian Renkaiden suorat kasvihuonekaasupäästöt ovat jo alan johtavalla tasolla, meille on tärkeää vähentää päästöt nollaan niin pian kuin se on teknisesti mahdollista. Parhaassa tapauksessa luomme uusia parhaita vastuullisuuskäytäntöjä, joilla voi olla myönteinen vaikutus koko rengasalan toimintatapoihin, sanoo Teppo Huovila, Nokian Renkaiden laatu- ja vastuullisuusjohtaja. 

Auto talvisella tiellä auringonlaskussa

Kohti kasvihuonekaasujen nettonollapäästöjä

Nyt saavutettu tavoite on yksi neljästä Nokian Renkaiden tieteeseen perustuvasta kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteesta (science-based targets). Kaksi muuta tavoitetta liittyy toimitusketjun päästöihin ja yksi renkaiden käytönaikaisten päästöjen vähentämiseen.

- Tuotannon päästöjen lisäksi renkaiden käytönaikaiset päästöt ovat asia, johon Nokian Renkaiden oma toiminta ja valinnat vaikuttavat eniten. Mitä pienempi renkaiden vierintävastus on, sitä vähemmän polttoainetta tai energiaa ajoneuvo kuluttaa. Vuosina 2013–2022 Nokian Renkaat on pienentänyt renkaidensa vierintävastusta keskimäärin 8,5 prosenttia. Tämä vastaa 65 000 auton vuosittaisia päästöjä, Huovila sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Rengastuotannon hiilidioksidipäästöt johtuvat pääosin tehtaiden käyttämistä energialähteistä. Jotta päästöt vähenevät, suurimman osan käytetystä energiasta täytyy olla hiilidioksidipäästöttömistä lähteistä. Energiatehokkuuden parantaminen puolestaan vähentää sekä energiankulutusta että kasvihuonekaasupäästöjä. Nokian Renkailla energiatehokkuus huomioidaan uusia koneita hankittaessa, lämmön talteenotossa sekä esimerkiksi valaistuksen päivittämisessä energiaa säästäviin led-ratkaisuihin. 

Nokian Renkaat on parhaillaan päivittämässä tieteeseen perustuvia ilmastotavoitteitaan entistäkin kunnianhimoisemmiksi. Yhtiö on sitoutunut asettamaan tavoitteet, jotka mahdollistavat kasvihuonekaasujen nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Tärkeä askel tällä matkalla on uusi tehdas, jota Nokian Renkaat rakennuttaa Oradeaan, Romaniaan, sillä siitä tulee maailman ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas.