Kuljetus

Autonomiset kuorma-autot: MAN voitti innovaatiopalkinnon

MAN Truck & Bus on saanut "Truck Innovation Award 2024" -palkinnon International Truck of the Year -raadilta. Hyötyajoneuvovalmistaja palkittiin autonomisen ajamisen tutkimus- ja kehityshankkeistaan ANITA ja ATLAS-L4.

MAN kuorma-auto

Tuomariston puheenjohtaja Gianenrico Griffini, joka edusti 25:tä kansainvälistä kuorma-autoalan toimittajaa, korosti kiitospuheessaan "molempien hankkeiden edistyksellisiä ominaisuuksia, panosta hub-to-hub- ja intermodaalikuljetusten automatisointiin sekä hedelmällistä hankeyhteistyötä MAN Truck & Busin, logistiikkatoimittajien, komponenttitoimittajien, tutkimuslaitosten ja julkisten infrastruktuurien ylläpitäjien välillä", sillä ne olivat olennaisia tekijöitä, joiden perusteella Truck Innovation Award 2024 -palkinto myönnettiin MANin autonomista ajoa koskeville hankkeille ANITA ja ATLAS-L4.

- Palkinto on suuri kunnia ANITAlle, ATLAS-L4:lle ja yhteistyökumppaneille. Se on myös tunnustus kaikkien niiden MAN-kollegojemme saavutuksille, jotka ovat jo vuosia ajaneet automatisoitua ajamista eteenpäin suurella asiantuntemuksella ja intohimolla. Digitalisaation ja hiilidioksidipäästöttömien ajojen ohella tämä on kolmas keskeinen pilari muutoksessa kohti ilmastoystävällistä, turvallista, tehokasta ja älykkäästi verkottunutta tulevaisuuden liikennettä. Vuodesta 2030 alkaen haluamme tarjota autonomisia kuorma-autoja sarjatuotantona kuljetuksiin määritellyillä reiteillä logistiikkakeskusten välillä, sanoo MAN Truck & Busin tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtokunnan jäsen Frederik Zohm.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Autonomiset kuorma-autot ovat erityisen hyödyllisiä logistiikkakeskusten välisissä moottoritiekuljetuksissa (hub-to-hub): ne parantavat turvallisuutta auttamalla välttämään väsymyksestä johtuvia peräänajoja, ovat aina erityisen energiatehokkaita ja vakauttavat logistiikkavirtaa, koska ne ovat riippumattomia yksittäisistä ajokatkoista. Ne voivat myös auttaa lievittämään kuljettajapulaa vapauttamalla kuljettajia monipuolisempiin ja houkuttelevampiin kuljetustehtäviin alue- ja jakelukuljetuksissa.

ATLAS-L4: autonominen ajaminen moottoritiellä

- ATLAS-L4-hankkeessa kehitämme autonomista ajamista moottoritiellä erityisesti hub-to-hub-käyttötapausta varten. Käytämme apuna Saksassa vuonna 2021 hyväksyttyä autonomista ajamista koskevaa lakia, joka sallii jo nyt kuljettajattomien kuorma-autojen käytön määritellyillä reiteillä teknisessä valvonnassa. Haluamme testata vastaavaa prototyyppiajoneuvoa maanteillä vuoden 2024 loppuun mennessä, sanoo Sebastian Völl, MAN Truck & Busin autonomisen ajamisen projektipäällikkö.

Tammikuusta 2022 lähtien MAN Truck & Bus, Knorr-Bremse, Leoni, Bosch, Fernride, BTC Embedded Systems, Fraunhofer AISEC, Technische Universität München, Technische Universität Braunschweig, TÜV SÜD, Autobahn GmbH ja Würzburgin liikennetieteiden instituutti (WIVW GmbH) ovat työskennelleet yhdessä tutkimus- ja kehityshankkeessa "Autonominen liikenne moottori- ja pikaraitioteillä tasolla 4" (ATLAS-L4), jota rahoittaa Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriö.

ANITA: autonominen ajo konttikeskuksessa

MAN tutki yhdessä Deutsche Bahnin, Fresenius-ammattikorkeakoulun ja Götting KG:n kanssa autonomisten kuorma-autojen integrointia logistiikkakeskuksiin osana "Autonomous Innovation in Terminal Operations" (ANITA) -tutkimus- ja kehityshanketta, jota rahoittaa myös Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriö. Tätä varten MAN kehitti itseohjautuvan kuorma-auton, joka digitaalisen tehtäväsuunnittelun avulla hoitaa itsenäisesti konttien lastauksen maanteiltä rautateille. Yhteistyökumppaneiden kanssa yhdessä DB Intermodal Servicesin konttivarikolla ja DUSS:n konttiterminaalissa Ulmissa suoritettujen kuuden kuukauden käytännön testien jälkeen hankkeen päättyessä syyskuussa 2023 kävi ilmi, että autonominen kuorma-auto oli jopa 40 prosenttia tuottavampi kuin tavanomaiset ajoneuvot ja osoitti näin ollen suurta potentiaalia ympäristöystävällisten yhdistettyjen maantie- ja rautatieliikenteen tavarakuljetusten tehostamiseen, ennustettavuuteen ja joustavuuteen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Erityistä ANITA-hankkeessa oli autonomisen kuorma-auton täydellinen digitaalinen integrointi terminaaliprosessiin. Tämä on yleinen edellytys autonomisten kuorma-autojen käytölle logistiikassa, sanoo MAN Truck & Busin ANITA-projektipäällikkö Amelie Jacquemart-Purson.

MAN Truck & Busille toinen kuorma-autojen innovaatiopalkinto

Tämä on toinen kerta, kun arvostettu Truck Innovation Award 2024 -palkinto myönnetään MANin automaatioprojektille. Vuonna 2019 automatisoitu rakennustyömaan turva-auto AFAS voitti himoitun alan palkinnon heti ensimmäisellä kerralla.