Metsäteollisuus

Kiertotalouden mukainen rakentaminen edellyttää rakentamiskäytäntöjen uudistamista

Elinehto liiketoiminnan jatkumiselle edellyttää, että luovumme lineaarisesta take-make-waste -taloudesta ja alamme toimia kiertotalouden perusperiaatteiden mukaisesti. Erityisesti rakennusteollisuudella on kovat muutospaineet, sillä ala on hyvin materiaali-intensiivinen ja se vaikuttaa merkittävästi myös maailmanlaajuisiin hiilidioksidipäästöihin. 

Kerto LVL lattiaelementti

Kestävän kehityksen mukainen rakentaminen ei tarkoita ainoastaan materiaalien vaihtamista vastuullisempiin, vaan tarvitaan myös suunnittelu- ja rakentamistapojen logiikan uudelleentarkastelua. Meidän tulee myös ensin harkita olemassa olevien tilojen uudelleenkäyttöä ja kunnostamista ja vasta sen jälkeen rakentaa uutta – vastuullisuus huomioon ottaen.

Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää rakennusten suunnittelua siten, että ne mukautuvat muuttuviin tarpeisiin koko elinkaarensa ajan. Tämä asettaa uusia vaatimuksia nykyaikaisille rakennusmateriaaleille – niiden on oltava kestäviä, uusiutuvia, uudelleenkäytettäviä ja lopulta kierrätettäviä.

Puu mahdollistaa nykyaikaisen kiertotalouden mukaisen rakentamisen

Metsä Wood kehittää puupohjaisia ratkaisuja, jotka auttavat vauhdittamaan rakennusteollisuuden kiertotaloutta. Filosofia on yksinkertainen: arvokkaat raaka-aineet pidetään kiertokulussa mahdollisimman pitkään, säilytetään niiden arvo ja minimoidaan jätteet ja päästöt.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Rakennusteollisuuden on vähennettävä sekä päästöjä että raaka-aineiden kokonaiskäyttöä. Olipa kyse sitten uudisrakentamisesta tai vanhojen kiinteistöjen korjaamisesta, Metsä Wood voi tarjota uusiutuvia ratkaisuja, jotka samalla kasvattavat rakennuksen hiilivarastoa, vähentävät päästöjä fossiilisiin tuotteisiin verrattuna ja jotka optimoivat puun käytön, sanoo Metsä Woodin Sustainability Manager Rosa Zabihian.

Metsä Woodin Kerto® LVL -tuotteet on suunniteltu ja valmistettu erittäin kestäviksi rakennusmateriaaleiksi, joita voidaan käyttää 100 vuotta. Oikein suunniteltuna Kerto LVL -elementeistä tehdyt rakennukset voidaan purkaa ja käyttää uudelleen muihin tarkoituksiin, sillä elementtejä voidaan muokata ja käyttää uudelleen, ja sen lisäksi koko rakennus voidaan tarvittaessa siirtää toiseen paikkaan. Puu toimii myös hiilivarastona koko elinkaarensa ajan: se sitoo hiiltä ilmakehästä kasvuvaiheessa ja varastoi sitä rakennuksissa käytettäessä. Mitä kauemmin puutuotteita käytetään ja kierrätetään, sitä kauemmin myös hiili pysyy varastoituna.

Kiertotalous näkyy jo Euroopan rakennushankkeissa

Metsä Woodin kehittämiä Kerto LVL -elementtiratkaisuja käytetään jo monissa moduulirakennushankkeissa eri puolilla Eurooppaa, joissa näkyy myös kiertotaloutta edistävä rakennustapa. Esimerkiksi Ruotsissa yksi suurimmista rakennuksen uudelleenkäyttöprojekteista toteutettiin käyttämällä esivalmistettuja puuelementtejä, jotka mahdollistivat väliaikaisen kauppahallin siirtämisen ja muuttamisen padelhalliksi. Muita samankaltaisia hankkeita on toteutettu yhteistyökumppaneiden kanssa myös Alankomaissa ja Suomessa. 

Metsä Wood tekee jatkuvaa yhteistyötä rakennusalan johtavien kumppaneiden kanssa, jotta löydetään uusia tapoja lisätä materiaalitehokkaiden puutuotteiden vastuullista käyttöä samalla alentaen rakentamisen päästöjä. Yhteistyötä tarvitaan, sillä mikään yritys ei yksin pysty ratkaisemaan kiertotalouden haasteita vaan yhteistyön voima mahdollistaa todellisen muutoksen kohti vastuullisempaa tulevaisuutta.