Metsäteollisuus

Uusi ympäristöystävällisempi elementti yhdistää betonin ja puun

Hybridirakentaminen tarjoaa rakennusalan yrityksille ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon muuttamatta kuitenkaan nykyisiä rakennustapoja. Metsä Wood on suunnitellut yhdessä kumppaniensa kanssa hybridi-sandwich-seinäelementin, joka uudistaa elementtirakentamista. Innovaatiossa yhdistyvät betoni ja Kerto® LVL (viilupuu). Hybridielementin keveys on osoittautunut eduksi Rauman sahan rakennustöissä, missä elementtejä käytettiin ensimmäistä kertaa.

Hybridirakentaminen edistää kestävää kehitystä

Metsä Fibren uuden Rauman sahan rakennusteknisen kokonaisuuden toimittaja Skanska on asettanut itselleen tiukan tavoitteen – olla maailmanlaajuisesti hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Yritys onkin ryhtynyt tarjoamaan vähähiilisiä ja hiilineutraaleja elinkaariratkaisuja asiakkailleen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kokeilemme mielellämme uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kumppaneidemme kanssa. Hybridielementtien käyttö Rauman sahan rakennusprojektissa on hyvä esimerkki tällaisesta yhteistyöstä. Hybridielementtejä käyttämällä voimme vähentää merkittävästi betonin määrää ja elementit ovat myös kevyempiä verrattuna tyypillisiin betoniseinäelementteihin, Skanskan tuottavuudesta ja laadusta vastaava johtaja Ilkka Romo sanoo.

Romo ennakoi, että puurakentaminen lisääntyy lähivuosina, ja kysyntää on jo nykyiselläänkin. Puurakentamisen eri muotoja ja niiden vaikutusta liiketoimintaan ja asiakastoiveisiin arvioidaan parhaillaan.

- Hybridi-sandwich-elementit ovat hyvä alku, ja Rauman sahaprojekti on tarjonnut meille hyödyllistä ensikäden tietoa elementtien käytöstä rakennusprojekteissa. Näyttää siltä, että nämä elementit sopivat hyvin teknisiin tarpeisiimme. Yhteistyömme Metsä Woodin ja Metsä Fibren kanssa on alkanut hyvin, Romo toteaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Elementtituotanto sujui hyvin

Ensimmäistä kertaa Lipa-Betonin tehtaalla valmistettujen hybridi-sandwich-seinäelementtien tuotanto onnistui suunnitelmien mukaisesti ja elementeistä rakennettiin Rauman sahan tukinlajittelurakennus.

Hybridi-sandwich-seinäelementin tuotannossa Kerto LVL -levy muodostaa kantavan rakenteen. Tämän lisäksi elementeissä on lämmöneristekerros ja teräsbetonista valmistettu julkisivu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Alkuhaasteiden jälkeen hybridi-sandwich-elementtien tuotanto oli yhtä helppoa kuin betoniseinäelementtien valmistus. Onnistumisen taustalla on läheinen yhteistyö osaavien kumppaniemme kanssa, toimitusjohtaja Satu Lipsanen Lipa-Betonista sanoo.

Sujuva asennus rakennustyömaalla

Ensimmäisen kerroksen hybridi-sandwich-seinäelementtien asennus, kaikkiaan 100 m2, sujui viidessä tunnissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Hybridi-sandwich-seinäelementtien asennus on ollut samanlaista verrattuna betoniseinäelementteihin. Käytimme pienempää nosturia asennuksessa, koska hybridiseinäelementit ovat perinteisiä betoniseinäelementtejä kevyempiä. Keveys voi tuoda huomionarvoisia säästöjä suuremmassa rakennusprojektissa, työpäällikkö Petri Puputti Skanskasta sanoo.

Sekä hybridi-sandwich-elementeissä että betoniseinäelementeissä on samanlaiset kiinnitykset elementin alareunassa, ja hybridi-sandwich-elementit liitetään toisiinsa ruuvikiinnityksin. Puputti myös korostaa, että hybridi-sandwich-elementtien asennuksen jälkeen saumat ovat valmiit – betoniseinäelementeille tyypilliset pystysaumavalut, hionnat ja putsaukset jäävät työvaiheena kokonaan pois ja näin kokonaisprosessi nopeutuu.

Tukinlajittelurakennus valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä, ja Rauman sahan toiminta käynnistyy Q3/2022.