Metsä Fibre ja Euroports Finland tekivät sopimuksen Rauman sahan sahatavaran satamaoperoinnista
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Rauman saha on solminut palvelusopimuksen Euroports Finlandin kanssa sahatavaran satamaoperoinnista Raumalla. Sopimus on kestoltaan neljä vuotta ja tulee voimaan kesällä 2022.
Rauman sahalla valmistettava sahatavara siirtyy paketoinnista automaattisena kuljetinsiirtona suoraan kuljetusvälineeseen, joka vie sahatavaran satamavarastoon. Sahalla ei ole omia valmiin sahatavaran varastoja ja lähetystoimintoja.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Sahan täystuotanto tulee olemaan vuositasolla 750 000 kuutiometriä sahatavaraa, josta markkinatilanteesta riippuen merkittävä määrä laivataan ulkomaille. Europortsin palvelusopimus tarjoaa toimivan logistisen ratkaisun sahatavaran viennille. Yhtiö huolehtii tuotteidemme vastaanotosta, varastoinnista ja edelleen lähetyksestä. Europortsilla on valmiiksi laaja-alaista osaamista sekä nykyajan vaatimusten mukaista laitteistoa. Yritys on myös sitoutunut meille tärkeisiin ympäristöarvoihin ja kestävän kehityksen periaatteisiin, Rauman sahan projektijohtaja Harri Haapaniemi kertoo.
Euroports Rauma on sahatavaran käsittelyssä Suomen kolmanneksi suurin satamaoperaattori ja länsirannikolla markkinajohtaja. Tällä hetkellä Europortsin kautta kulkee yli 600 000 kuutiota sahatavaraa vuodessa.
- Tämä tarkoittaa mekaanisen metsäteollisuustuotteiden käsittelymäärän merkittävää kasvua, joka vahvistaa entisestään Euroports Finlandin asemaa Länsirannikon johtavana sahatavaraoperaattorina. Raumasta tulee muodostumaan valtakunnallisesti merkittävä mekaanisen metsäteollisuuden Hub. Odotamme tämän luovan mahdollisuuksia myös muun liikenteen kasvulle esimerkiksi uusien merikuljetusreittien myötä. Uusi liikenne tarkoittaa luonnollisesti meille myös mittavia laiteinvestointeja esimerkiksi nostokalustomme kapasiteetin kasvattamiseksi. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti uusi kalustomme tulee olemaan pääsääntöisesti sähkökäyttöisiä, Europortsin toimitusjohtaja Sari De Meulder kertoo.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Metsä Fibren Rauman sahainvestoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa ja uuden yksikön vuosituotanto on 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa. Rakennettava saha tulee olemaan teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa. Esimerkiksi konenäön ja tekoälyn hyödyntäminen sahaprosessin eri vaiheissa on merkittävä uudistus, eikä vastaavaa teknologiaa ole vielä käytössä sahateollisuudessa muualla. Sahan rakennustyöt etenevät suunnitellusti ja tuotanto käynnistyy vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä.