Kuljetus

Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinneissä 3,1 prosentin lasku alkuvuoden aikana

Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 505, joka on 3,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 40, joka on 14,3 prosenttia viime vuotta enemmän. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 124, joka on 10,1 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Volvo sähkökuorma-auto

- Vuoden 2022 alusta lähtien voimassa ollut paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki on lisännyt selvästi kiinnostusta hankkia sähkö- tai kaasukäyttöinen tavara-auto. Vaikka määrät ovat vielä pieniä, kasvu on ollut tuntuvaa. Kaasukuorma-autojen kysyntä on kasvanut tuen vaikutuksesta noin sataan autoon vuodessa, kun aiemmin niitä rekisteröitiin noin 60 vuodessa. Myös sähkökuorma-autojen kanta on kasvanut jo noin 70 autoon, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tero Kallio, Autotuojat- ja teollisuus ry

Vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien paketti- ja kuorma-autojen hankintatuen hakuaika on päättymässä vuoden 2024 lopussa. Hankintakannusteelle varattua määrärahaa ei ehditä vuoden loppuun mennessä kokonaan käyttää. Hakuaikaa tulisikin jatkaa hallituskauden loppuun asti, sillä vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävät paketti- ja kuorma-autot ovat vielä polttomoottorikäyttöisiä tavara-autoja kalliimpia ja hankintakannuste on lisännyt selvästi kaasu- ja sähkökäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen kysyntää.

Raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit tammi-helmikuussa 2024
Markkinajohtaja Volvo on alkuvuoden osalta reilusti perässä viime vuoden rekisteröintimääriään, Scania puolestaan reilusti edellä, joten kilpailu ykköspaikasta on jälleen tiukempi. Muista valmistajista huomio kiinnitty Sisuun, joka kymmenkertaisti alkuvuoden rekisteröintinsä edellisvuodesta.