Metsäteollisuus

UPM Specialty Papers ja Fazer kehittivät kierrätettävän, muovipinnoittamattoman pakkauksen

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tarvinnut tinkiä. Palkittu pakkaus on kerännyt kunniaa ScanStar, WorldStar ja Uusi Puu -kilpailuissa, ja se löytyy jo kaupan ruokaosaston kylmähyllystä.

Fazer kaurainen riisipiirakka paperipakkaus

Uusi Fazer Kaurainen Riisipiirakka -pakkaus on sekä Fazerin vastuullisen pakkauksen vision että UPM:n Biofore-strategian mukainen. Uusi pakkausratkaisu on yli kaksi vuotta kestäneen pitkäjänteisen kehitystyön tulos. Kehitystyön tavoitteena oli varmistaa pakkauksen kierrätettävyys tinkimättä ruokaturvallisuudesta ja laadusta.

- Teemme tiivistä yhteistyötä pakkausalan toimijoiden kanssa saavuttaaksemme Fazerin vastuullisen pakkauksen tavoitteet. Kumppanit tuovat kehitystyöhön oman panoksensa. Tässä hankkeessa yhdistyivät Fazerin asiantuntemus elintarvikkeista, niiden tarvitsemasta suojasta ja niiden pakkaamisesta sekä UPM Specialty Papersin asiantuntemus vaativien erikoispapereiden kehittämisestä. Olemme vaikuttuneita siitä, kuinka hyvin uusi, paremmin kierrätettävä pakkaus suojaa ja säilyttää elintarviketuotteen korkealaatuisena parasta ennen -päivään asti. Pakkausratkaisu soveltuu käytössä olevaan pakkausprosessiimme ja saavuttaa kaiken tämän käyttämällä vähemmän fossiilisia materiaaleja, kertoo Fazerin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Elintarvikepakkauksissa on suojaominaisuuksia, jotka on perinteisesti toteutettu muovipakkauksella tai laminoimalla muovi paperin pintaan. Muovin käyttö on tuonut mukanaan myös kuumasaumautuvuuden eli pakkauksen sulkemisen tiiviiksi lämmön avulla.

UPM Specialty Papersin kehittämässä pakkauspaperissa suojaominaisuudet, eli niin sanotut barrier- ominaisuudet, sekä kuumasaumautuvuus on saatu osaksi pakkauspaperia ilman muovipinnoitetta. Barrier-ominaisuuksien tehtävänä on suojata pakkauksen sisällä olevaa tuotetta parasta ennen -päivään asti ja varmistaa samalla, ettei esimerkiksi tuotteessa oleva rasva pääse pakkauksen läpi.

- Pakkauspapereiden etuna on kierrätettävyys hyvin toimivassa ja laajalti saavutettavissa olevassa kierrätysinfrastruktuurissa. Tänä päivänä yli 80 prosenttia Euroopassa käytetystä kuitupohjaisesta pakkausmateriaalista kierrätetään. Tuotekehityksemme lähtökohtana on aina varmistaa kierrätettävyys tuoteturvallisuuden ja toiminnallisuuksien lisäksi, kertoo vastuullisuuspäällikkö Susanna Hyrkäs UPM Specialty Papersilta.

Uudessa Fazer Kaurainen Riisipiirakka -pakkauksessa käytetään kuumasaumautuvaa UPM ConfidioTM barrier-paperia. Kierrätystestissä painamattoman UPM Confidio -paperin hävikki on noin 1 prosentti, eli noin 99 prosenttia paperista palautuu takaisin hyötykäyttöön kierrätysmateriaalina. Kierrätyshävikki muovipinnoitteisella paperipakkauksella on merkittävästi suurempi.

Fazer Kaurainen Riisipiirakka leivotaan Fazer Leipomoiden Lappeenrannan leipomossa, missä pidetään vahvasti yllä yli kaksikymmenvuotista piirakkaleivontataitoa. Leipomossa on leivottu alusta saakka suomalaisten suosikkeja, kuten Imatran Riisipiirakoita ja Vuoksen Riisipiirakoita. Lappeenrannan leipomossa työskentelee yhteensä 90 henkilöä, ja se on merkittävä työnantaja alueella.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

UPM Confidio -pakkauspaperi on kehitetty UPM:n Jämsänkosken tehtaan ja Lappeenrannassa sijaitsevan UPM:n tutkimuskeskuksen yhteistyönä.