Metsäteollisuus

Metsä Group aloittaa esiselvityksen Kuura-tekstiilikuitutehtaasta - uusi tehdas moninkertaistaisi sellun jalostusasteen Suomessa

Metsä Group käynnistää esiselvityksen ensimmäisestä Kuura-tekstiilikuitua tuottavasta kaupallisesta tehtaasta. Kuura-tekstiilikuitu on yksi Metsä Groupin innovaatioyrityksen Metsä Springin kärkihankkeista, jossa kehitetään sellun jalostusastetta kestävästi ja tehokkaasti.

kuura-tekstiilikuitu

Havusellusta valmistettava Kuura-tekstiilikuitu on Metsä Groupin uudenlainen materiaali, jossa suomalaisesta puusta jalostetaan kestävää ja korkean jalostusasteen tuotetta ilman fossiilisia polttoaineita. Tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty muun muassa Äänekosken koetehtaalla. Nyt alkava esiselvityshanke on mahdollisen kaupallisen tehdasprojektin ensimmäinen suunnitteluvaihe.

Esiselvityshankkeessa määritellään muun muassa tehtaan investointisumma ja sen myötä myös koko liiketoimintaidean kannattavuus. Esiselvityksen on määrä kestää noin vuoden, minkä jälkeen hanke voi edetä tarkempaan esisuunnitteluvaiheeseen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kuura-tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty Äänekosken koetehtaassamme pitkäjänteisesti vuodesta 2020 lähtien, sillä kestävämmille tekstiilikuiduille on maailmanlaajuisesti kova kysyntä. Kuura-tehdas loisi toteutuessaan edellytykset suomalaiselle tekstiilikuidun kaupalliselle tuotannolle ja samalla lisäisi sellun jalostusastetta Suomessa, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Kuura-koetehdas

Kuura-tekstiilikuitu valmistetaan havusellusta, jonka raaka-aine hankitaan Metsä Groupin suomalaisten omistajajäsenien metsistä. Visiona on kehittää ympäristön kannalta parempi raaka-aine vaate- ja kuitukangasteollisuudelle. Ympäristövaikutusta tutkitaan hankkeessa pääasiassa standardoidulla elinkaarianalyysimenetelmällä.

Mahdollinen ensimmäinen Kuura-tehdas rakentuisi Metsä Groupin modernin biotuotetehtaan viereen Äänekoskelle tai Kemiin.

- Koska tekstiilikuitutehdas integroitaisiin biotuotetehtaaseemme, hyödyntäisimme prosessissa naapuritehtaan tuottamaa uusiutuvaa energiaa sekä mahdollisuutta erilaisille suljetuille kierroille. Kaikki raaka-aine on peräisin sertifioiduista suomalaisista metsistä noin sadan kilometrin säteeltä tuotantopaikasta, von Weymarn täydentää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käyvä tehdas työllistäisi noin 250 henkeä, ja tuotanto olisi toteutuessaan noin 100 tuhatta tonnia vuodessa, mutta tarkkaa kokoa ei ole vielä määritetty.

Metsä Groupin yhteistyökumppani, japanilainen tekstiiliyhtiö Itochu, on jo testannut kansainvälisten markkinoiden kiinnostusta Kuura-tekstiilikuitua kohtaan. Itochu on muun muassa tuonut materiaalista valmistettuja vaatemallistoja markkinoille ja viimeisimpänä valmistanut mallikappaleen Metsä Groupin työtakista yhteistyössä Lindström Oy:n kanssa.

- Osana esiselvitystä olemme jo aloittaneet merkittävän yhteistyön myös Andritzin kanssa, joka on toimittanut osan Äänekosken biotuotetehtaastamme ja osan Kuura-koetehtaamme laitteista. Yhteistyön tavoitteena on kehittää Kuura-konseptille muun muassa sellun esikäsittelymenetelmää, fiksuja tapoja yhdistyä biotuotetehtaan eri osastoihin ja tuotannon automaatiotasoa, toteaa von Weymarn yhteistyömahdollisuuksista.

Kuura-tekstiilikuitu lyhyesti

  • Kuura on uudenlainen tekstiilikuitu, joka on valmistettu vastuullisesti ja kestävästi havusellusta.
  • Kuitu koostuu luonnollisista, biohajoavista hiilihydraateista.
  • Kuitu on sataprosenttisesti jäljitettävissä metsään saakka. Raaka-aine saadaan noin 100 kilometrin säteeltä tekstiilikuidun tuotantopaikasta.