Kuljetus

Ensimmäisen vuosineljänneksen ensirekisteröinnit jäivät viime vuoden tahdista - lakot siirtäneet rekisteröintejä

Maaliskuussa rekisteröitiin 6 486 uutta henkilöautoa, mikä on 15,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana on rekisteröity 18 452 henkilöautoa, mikä on 12,0 prosenttia viime vuoden ensimmäistä neljännestä vähemmän.

Toyota CH-R

- Maaliskuu on yleensä kevään vilkkain rekisteröintikuukausi, mutta satamalakon takia osa uusien autojen toimituksista on viivästynyt. Kevään alavireiset rekisteröintilukemat johtuvat myös viime vuoden poikkeuksellisen heikosta uusien autojen tilaustahdista. Tilausten odotetaan elpyvän vuoden toisella puoliskolla taantuman hellittäessä ja korkojen ennustetun laskun seurauksena, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä oli maaliskuussa noin 29 prosenttia. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä henkilöautoista noin 26 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 23 prosenttia ladattavia hybridejä. Alkuvuoden täyssähköautojen osuus on hieman pienempi kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa, jolloin osuus oli noin 31 prosenttia.

Autoliikkeiden käytettyjen autojen kauppa on ollut alkuvuonna vireää

Autoliikkeiden myymien käytettyjen henkilöautojen kauppa oli maaliskuussa noin 1,1 prosenttia vilkkaampaa kuin viime vuoden maaliskuussa. Autoliikkeissä käytettyjen autojen kauppaa on vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana käyty noin 7 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Autoliikkeiden kautta vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana myydyistä vaihtoautoista yhteensä 57 prosenttia on ollut bensiiniautoja ja noin 29 prosenttia dieselautoja. Ladattavien hybridien osuus oli noin 9 prosenttia ja täyssähköautojen noin 4 prosenttia.

- Käytettyjen autojen kaupan vire on jatkunut alkuvuoden aikana hyvänä. Käytettyjen autojen keskihinnat ovat talven ja kevään aikana hieman laskeneet viime vuoteen nähden, eikä kysynnän kasvusta ole aiheutunut hintapaineita. Keskimääräisen autoliikkeestä myydyn auton hinta on hieman yli 22 000 euroa. Ladattavien autojen osuus on kasvanut viime vuoden hieman alle 11 prosentista reiluun 13 prosenttiin, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Pakettiautojen ja linja-autojen rekisteröinneissä kasvua, kuorma-autojen rekisteröinnit sen sijaan vähenivät viime vuoteen nähden

Maaliskuussa rekisteröitiin yhteensä 914 uutta pakettiautoa. Pakettiautoja ensirekisteröintiin maaliskuussa 0,6 prosenttia viime vuoden maaliskuuta enemmän. Pakettiautoja on ensirekisteröity ensimmäisen vuosineljänneksen aikana yhteensä 2 463, joka jää 3,3 prosenttia viime vuotta alemmas.

Uusia kuorma-autoja rekisteröitiin maaliskuussa yhteensä 322, joka on 4,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 759, joka on 2,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 48, joka on saman verran kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 184, joka on 11,1 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusia linja-autoja on vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröity yhteensä 76. Linja-autojen rekisteröinnit ovat olleet tänä vuonna kasvussa – ensimmäisen neljänneksen rekisteröinnit ovat noin kolmanneksen edellä viiden viime vuoden keskiarvoa. Pandemian aikana ja sen jälkeisinä vuosina linja-autojen rekisteröintimäärät alenivat selvästi. Alkuvuoden aikana on rekisteröity erityisesti kokonaismassaltaan alle 8 tonnin linja-autoja, joiden osuus rekisteröinneistä on ollut noin 75 prosenttia.