Kuljetus

Henkilöautojen ensirekisteröinnit vähenivät, tavara-autoissa kasvua

Huhtikuussa rekisteröitiin 6 156 uutta henkilöautoa, mikä on 15,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Alkuvuoden aikana on rekisteröity 24 609 henkilöautoa. Määrä jää 13,0 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuun lukemaa alemmas.

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 26 prosenttia täyssähköautoja ja noin 22 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on ollut hieman pienempi kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa, jolloin osuus oli noin 51 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa oli huhtikuussa ennätysvilkasta

Autoliikkeissä käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin huhtikuussa 14,7 prosenttia viime vuoden huhtikuuta vilkkaammin. Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin 9 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Käytettyjen autojen kysyntä on ollut koko alkuvuoden kasvussa, mutta huhtikuussa kasvu oli huomattavasti talvikuukausia nopeampaa. Huhtikuussa autoliikkeiden kautta kulki enemmän vaihtoautoja kuin kertaakaan kymmenen viimeisimmän huhtikuun aikana. Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuoteen nähden hieman alentuneet ja myyntivaraston koko on kysyntään nähden hyvällä tasolla, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Tero Lausala

Autoliikkeiden alkuvuoden aikana myymistä vaihtoautoista 57 prosenttia on ollut bensiiniautoja ja noin 29 prosenttia dieselautoja. Ladattavien hybridien osuus oli noin 9 prosenttia ja täyssähköautojen noin 4 prosenttia. Ladattavien autojen osuus on ollut alkuvuoden aikana lähes muuttumaton.

Paketti-, kuorma-autojen ja linja-autojen rekisteröinnit kasvoivat huhtikuussa

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa yhteensä 889, mikä on noin 10,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 3 352, mikä on saman verran kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös kuorma-autojen ensirekisteröinnit kääntyivät huhtikuussa kasvuun. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin huhtikuussa yhteensä 336, joka on 7,3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 020, joka on 2,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 59, joka on 3,3 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 248, joka on 13,0 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Uusia linja-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 97. Alkuvuoden aikana on rekisteröity erityisesti pienempiä kokonaismassaltaan alle 8 tonnin linja-autoja, joiden osuus ensirekisteröinneistä on ollut noin 70 prosenttia.

Liikenteen polttonesteiden kulutus on vähentynyt viime vuosina

Tieliikenteen ajokilometrien määrä kasvoi hieman viime vuonna, kertovat Tilastokeskuksen tuoreen Tietilaston tiedot. Vuonna 2023 henkilöautojen liikennesuorite kasvoi noin 0,5 prosentilla. Määrä on kuitenkin edelleen hieman yli 5 prosenttia ennen pandemiaa vallinnutta vuoden 2019 tasoa alempi. Liikennesuoritteet vähenivät pandemian aikana, kun etätyö ja erilaiset etäpalvelut ovat vähentäneet liikkumistarvetta. Henkilöliikenteen kysyntää ovat vähentäneet myös talouskasvun hidastuminen ja polttoaineiden hintojen nousu viime vuosien aikana.

Nestemäisten polttoaineiden kysyntä on vähentynyt selvästi ennen pandemiaa vallinneesta tasosta – Tilastokeskuksen tilastojen mukaan bensiiniä myytiin vuonna 2023 noin 8 prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Polttoaineiden myynti on vähentynyt selvästi enemmän kuin liikennemäärä. Tämä kertoo liikenteen voimistuvasta sähköistymisestä ja autojen polttoaineenkulutuksen vähenemisestä viime vuosikymmenen aikana. Vaikka ladattavien autojen osuus autokannasta on vasta hieman alle 9 prosenttia, sähköistyminen keventää jo polttonesteiden myyntitilastoja, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tero Kallio

Tiekuljetusten määrät ovat vähentyneet talouden taantuman seurauksena henkilöliikennettä enemmän. Kuorma-autojen liikennesuorite oli vuonna 2023 noin 2 993 miljoonaa ajoneuvokilometriä, joka on hieman yli 6 prosenttia pienempi kuin vuonna 2022 ja noin 10 prosenttia pienempi kuin ennen pandemiaa vuonna 2019. Raskaan liikenteen liikennemäärät ovat vähentyneet viime vuoteen nähden myös alkuvuoden aikana.