Puutavara-autoilu

Puunkuljetukset ovat vaarassa: Alemman tieverkoston kunto on hälyttävä

Maaseutu on teollisuuden raaka-aineiden lähde. Puutavara ja energiahake lähtevät maaseudulta erilaisten ajoneuvoyhdistelmien vetämänä alempaa tieverkostoa pitkin kohti teollisuuslaitoksia.

puutavaran kuljetus

Metsäteollisuuden tuotteiden osuus Suomen viennistä on suuri, noin viidennes. Merkitys Suomen taloudelle on sitäkin suurempi, sillä koko arvoketju jää Suomeen, koska raaka-aine tulee kotimaasta.

Valtion ylläpitämän alemman tieverkon asfaltointityö on ollut viime vuosina hyvin vähäistä ja valtaosin on tyydytty paikkaileman teiden reikiä öljysoralla. Tien halkeamiin päässyt vesi ja sen jäätyminen ovat saaneet asfalttitiestön murtumaan, urittumaan ja reikäiseksi. Hiekkateiden vähäinen hoito on johtanut teiden kantavuuden heikentymiseen sekä liikenneturvallisuuden vaarantumiseen. Autoilijat väistelevät kuoppia ja murtumia riskejä ottaen. Ajoneuvojen kolhiintuminen ja rikkoutuminen huonoilla teillä on voimakkaassa kasvussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Mikäli alemman tieverkoston kunnostukseen ei nyt panosteta, ovat maaseudun yrittäjyys, elinvoimaisuus ja vetovoima, sekä teollisuuden raaka-ainehuolto vaarassa, sanoo Suomen metsäasiantuntijoiden edustajiston puheenjohtaja Juha Mäcklin.

Hänen mukaansa korjausvelka kasvaa potenssiin, joten korjaamisen kanssa ei tule enää viivytellä.

- Metsät ja niistä saatava puuraaka-aine ovat merkittävä Suomen hyvinvoinnin lähde. Maaseudulta tuodaan hyvinvointia meille kaikille, mutta vastavuoroisesti myös maaseudun väyliin tulee panostaa, sanoo metsäasiantuntijoiden hallituksen puheenjohtaja Stefan Borgman.

- Väylien tulee olla kunnossa, koska pohjimmiltaan kyse on Suomen huoltovarmuudesta, muistuttaa Mäcklin.