Ajankohtaista

Suomen metsätietäjä 2024 on Ilari Kämäräinen Vaalasta

Yläkoulujen arvostetun, metsätietämystä mittaavan Metsävisa-kilpailun kolme ensimmäistä sijaa menivät tänä vuonna Vaalaan, Mikkeliin ja Espooseen. Yhteensä kilpailuun osallistui yli 20 000 oppilasta 330 yläkoulusta ympäri maata.

Emmi Tolvanen, Ilari Kämäräinen, Justus Heimonen

Valtakunnallisen Metsävisan voitti tänä vuonna Ilari Kämäräinen Vaalan yhtenäiskoulusta. Hopeaa sai Justus Heimonen Mikkelin Saimaanportin yhtenäiskoulusta ja pronssia Emmi Tolvanen espoolaisesta Nöykkiön koulusta.

- Jos haluatte olla osa ratkaisua Suomen ja maailman ongelmien ratkaisussa, kannustan kyllä opiskelemaan luonnonvara-alaa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah totesi kilpailun palkintojenjakotilaisuudessa tänään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsävisan finaali käytiin Espoon Nuuksiossa, jonne kutsuttiin alkukarsinnan yli 20 000 osallistujasta 50 parasta koulunsa voittajaa.

Finalistit kiersivät rastipolun, jonka varrella he vastasivat monipuolisesti metsäluontoa ja metsätaloutta käsitteleviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Myös esimerkiksi uudet puupohjaiset tuotteet kuten tekstiilit näkyivät tämän vuoden visakysymyksissä.

Voittaja Ilari Kämäräisen mukaan kilpailu meni paljon paremmin, kuin hän oli uskaltanut odottaa. Pohjaa metsätietämykselle löytyy Kämäräisen mukaan kotoa, joka sijaitsee metsän keskellä. Voittajan lempiaine koulussa on biologia.

- Harrastan metsässä lajintunnistusta ja olen löytänyt esimerkiksi harvinaisen punakämmekän, Kämäräinen kertoo. 

Metsävisa 2024

Metsävisa on Suomen Metsäyhdistyksen ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämä valtakunnallinen metsätietokilpailu 7.–9.-luokkalaisille. Kilpailua rahoittaa Suomen Metsäsäätiö.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Metsävisa tehdään laajalla yhteistyöjoukolla, joka näkyy aiheiden, rastien ja koko finaaliohjelman monipuolisuudessa, Suomen Metsäyhdistyksen Anne Turunen kertoo.

Jo 1980-luvulta lähtien vuosittain järjestettyyn kilpailuun on osallistunut yhteensä yli 1,1 miljoonaa koululaista.

- Metsävisassa yhdistyy perinteisyys ja ajankohtaisuus. Siitä on kasvanut valtakunnallisesti tunnetuin koulukilpailu, ja se innostaa vuodesta toiseen oppilaita osallistumaan ja oppimaan uutta, sanoo Biologian ja maantieteen opettajien liiton puheenjohtaja Ritu Savolainen.

Metsävisan finaali on kilpailun lisäksi odotettu ja monipuolinen opintomatka sekä oppilaille että heidän biologian- ja maantiedon opettajilleen. Tänä vuonna osallistujat tutustuivat opiskeluun ja tutkimukseen Helsingin yliopiston metsätieteiden osastolla. Voittajat julkistettiin 24.5. kilpailun yhteistyökumppanin UPM:n Biofore-talossa.

MetsäVisa 2024